Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2013. 16:25   >>  16:25

UPOZORENJE

CGO: Bez činjenica o ratnim zločinima

Postupci u vezi ratnih zločina koje vode crnogorski sudovi, pokazuju nespremnost vlasti i institucija da se utvrde činjenice u tim nedjelima i procesuiraju odgovorni, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje.

Izvršni direktor CGO Daliborka Uljarevič, kazala je, na skupu u Austriji, Regionalna saradnja i pomirenje nakon presuda Haškog tribunala: nastavak ili zastoj, da u Crnoj Gori i dalje postoje prepreke za suočavanjem sa prošlošću.

“Vlast je bila (sa)učesnik ratnih dešavanja 90-ih godina a danas vodi proces evropskih integracija. Crna Gora ostaje jedina država u regionu koja živi u paradoksu postojanja zločina, žrtava tih zločina, ali ne i počinilaca i nalagodavaca”, rekla je Uljarević.

Optužnice su, kako je navela, neizvedene, suđenja ukazuju na svjesno odugovlačenje i namjeru da se relativiziraju zločini.

“Shodno tome presude oslobađajuće, a glavni razlog za to je nedostatak političke volje da se inspiratori i nalagodavci privedi pravdi. Dosadašnji postupci koji se odnose na ratne zločine su pokazali da crnogorske institucije i vlasti nijesu spremne da utvrde činjenice o počinjenim zločinima i da odgovorne procesuiraju u skladu sa zakonom”, navela je Uljarević.

Ona smatra das u neka od tih suđenja pretvorena u farsu, što je, kako je dodala, imalo za posljedicu da su oni koji su na početku vjerovali da će se istina utvrditi duboko razočarani i bez imalo povjerenja u crnogorsko pravosuđe.

“To izaziva ozbiljnu zabrinutost, jer ukazuje i da će nam trebati dosta da građanski i demokratski sazremo kako bi razumjeli da je naš interes i potreba kao društva da se slučajevi ratnih zločina istraže do kraja,” rekla je Uljarević.

Iz CGO je saopšteno da je Uljarević izrazila nadu da će to pitanje biti profesionalno tretirano u kontekstu otvaranja pregovora oko poglavlja 23 i 24.

“U osnovi tih pitanja je (ne)postojanje vladavine prava, i tome treba nastaviti da se insistira čak i u crnogorskom kontekstu, ma koliko to zvučalo ponekad cinično imajući u vidu vladajuću strukturu”, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније