Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2013. 12:05 >> 14:11
4

DAN SLOBODE MEDIJA

Pomaci mali, posla još dosta

U svijetu se danas, 20-u godinu zaredom, obilježava Međunarodni dan slobode medija. U zajedničkoj poruci generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i generalne sekretarke UNESCO-a Irine Bokove ističe se da je sloboda izražavanja od suštinskog značaja za izgradnju slobodnog i demokratskog društva, te jačanje vladavine prava. Sličnu poruku poslalu si i medijski poslenici u Crnoj Gori, kao i aktivisti NVO sektora.

 

Uoči današnjeg jubileja organizacija Fridom haus objavila je izvještaj o slobodi medija u Crnoj Gori, koja je zauzela 74. mjesto, i tako se svrstala u red djelimično slobodnih zemalja. U odnosu na prošlogodišnji izvještaj naša zemlja je napredovala za jednu poziciju, ali je ostala u istoj grupi zemalja.

Sa takvim rejtingom, Crna Gora dijeli poziciju sa Mađarskom i Srbijom, dok je Slovenija jedina zemlja regiona ocijenjena kao slobodna zemlja, pa se tako u izvještaju Fridom hausa našla na 40. mjestu.

Komentarišući izvještaj Fridom hausa o slobodi medija, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Dana“ Nikola Marković rekao je Portalu RTCG da on „tačno oslikava stanje slobode medija“.

 

„To znači da vama niko neće da brani da pišete i istražujete određene teme, kao u Kini, Iraku…Ali se sami morate izboriti sa pritiscima koji će nakon toga uslijediti. Danas se, nadam se, ne može desiti da se ubijaju novinari i urednici ispred svojih redakcija, kao što je Duško Jovanović 2004., ali se ipak dešava da novinari budu sačekivani i premlaćivani, da se pokreću tužbe sa milionskim odštetnim zahtjevima“, rekao je Marković.

On smatra da su pritisci i pokušaji disciplinovanja medija promijenili formu, ali ne i sadržinu.

"Mali pomaci koji se dešavaju ocjenjujem uticajem Evropske unije. Ova i bilo koja naredna vlast moraće da poštuje standarde, ako mislimo da postajemo dio demokratskog ambijenta, ali stvarne slobode medija ne može biti dok se ne nađu ubice i nalogodavci Jovanovića“, poručio je Marković.  

Rukovodilac Multimedijalnog centra RTCG Slavko Đurđić kazao je za naš portal da se „rang lista zemalja s najvećom slobodom medija gotovo poklapa sa spiskom država koje imaju najveći BDP“.

„Recimo, na prvom je mjestu po slobodi medija Norveška.  Mi možemo da joj uzmemo evropsku titulu u rukometu, ali je, u ovakvoj društveno-ekonomskoj situaciji, iluzorno očekivati da je nadvisimo i u medijskoj slobodi. Tim prije što ovo ’djelimično’, kao atribucija slobodi glasila, u Crnoj Gori može komotno stajati uz uspješnost bilo koje oblasti baze ili nadgradnje. Stoga ne vidim zašto bi mediji bili izuzetak“, kazao je Đurđić.

On je rekao da ga više brine „recepcija shvatanja medijske slobode“.

„Pod kojom neka glasila, zavisno od toga ko ih kontroliše, podrazumijevaju slobodu da se, često senzacionalistički i bez dovoljno argumenata, obračunavaju bilo s vlašću ili opozicijom.  Zato je i ovdje  primjenjiva ona definicija slobode kao spoznate nužnosti, a ta će nužnost u crnogorskim medijima, bojim se zadugo, podrazumijevati mnogo više odgovornosti i ništa manje znanja i profesionalnosti“.

Komunikacijski konsultant u NVO Građanska alijansa Milica Đokđurić istakla je da crnogorski medijski prostor „i pored napretka zabilježenog u izvještaju Fridom hausa odiše ostrašćenošću“.

„NVO Građanska alijansa mišljenja je da instutucionalna sloboda medija nikako ne može sama po sebi da sredi  haos  u kojem se često zapitate da li novinari izvještavaju iz istih država“, kazala je Đokđurić Portalu RTCG.

Ona je ocijenila da medijska spinovanja najprije leže u uređivačkoj politici, prije nego u ekonomskom interesu samog novinara.

„Koji su, nažalost, često bezvoljni da se izbore za svoj stav i rečenicu“, zaključila je Đokđurić.

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović ocijenila je da slobodni mediji ne postoje, ako nijesu slobodni oni koji u njima rade. Ona je rekla da su zaposleni u medijima svjesni svojih problema, ali da javnost to ne zna.

 

 

 

„Poslodavici, bez obzira da li su u pitanju vlasnici privatnih medija, direktori u državnim ili lokalnim, opštinskim medijima, će morati da shvate da slobodni mediji ne postoje ukoliko nijesu slobodni oni koji rade u tim medijima i moraće da poštuju zakonske obaveze”, kazala je Camović agenciji MINA.

U čestitki povodom Dana medija, iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) navodi se da je „sloboda medija osnov da građani budu potpuno i objektivno informisani“. Iz te NVO su pozvali vlasnike medija da u mjeri mogućeg poboljšaju profesionalni i ekonomski status novinara.

Damir Nikočević iz CGO rekao je da su neriješeni napadi i ubistva novinara opomena državnim institucijama koje sve slučajeve ugrožavanja bezbjednosti moraju do kraja procesuirati.

On je rekao da istraživanja CGO ukazuju na diskriminatorski odnos Vlade prema kritički orjentisanim medijima kad je riječ o ulaganjima iz budžeta, što se mora mijenjati.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније