Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 11. 2015. 21:41 >> 21:32

UNIJA POSLODAVACA

Razočarani raskidom ugovora sa privatnicima

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) ne slaže se sa najavljenim raskidom ugovora o snabdijevanju osiguranih lica ljekovima u Crnoj Gori, zaključenih između Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZOCG) i privatnih apoteka. Iz UPCG su istakli da je jedna od njhovih osnovnih misija zaštita poslodavačkih i preduzetničkih prava i obaveza čije su okosnice razvoj konkurencije, ukidanje monopola, ekskluzivnih prava i državne pomoći, primjena međunarodnih propisa i standarda.

Iz UPCG su kazali da su njihovi članovi iz sfere maloprodaje ljekovima očekivali da se sljedeće godine, umjesto raskida ugovora o snabdijevanju ljekovima, nastave aktivnosti FZOCG s obzirom na dobre početni rezultate ugovornih aranžmana iz ove godine, po kojima su zdravstveni osiguranici , kako su naglasili, bez čekanja, redova, nervoze i slično mogli pravovremeno doći do ljekova na recept.

"Tim prije što je za očekivati bilo da se uvaži neizbježna činjenica značajno uloženih sredstava privatnog sektora iz sfere trgovine na malo ljekovima uloženih u razvoj privatne mreže apoteka softvera, obučavanja kadra, zaposlenja novih lica, obezbjeđenja zaliha ljekova i sl.", saopšteno je iz UPCG.

Kako se navodi u saopštenju, zbog najavljenog izostanka saradnje FZOCG i mreže registrovanih privatnih apoteka, u UPCG su uslovljeni da ukažu na probleme privrednog poslovanja.

"Ponovno uspostavljanje biznis barijera u privrednom poslovanju, kroz uskraćivanje mogućnosti privatnim apotekama da pod ravnopravnim uslovima pružaju usluge izdavanja ljekova, nije poželjno ponašanje", poručili su iz UPCG.

Smatraju da bi raskid ugovora bio povreda ustavnih principa o slobodnom i otvorenom tržištu, slobodi preduzetništva i konkurencije, zaštiti ravnopravnosti svih oblika svojine i drugog.

Poručili su da je potrebno iznova sagledati problematizovanje uloge države u sprovođenju zdravstvene zaštite i stvaranje uslova za njeno unaprjeđenje.

"Neargumentovane tvrdnje o uzročnoj vezi između povećanja potrošnje ljekova za period trajanja ugovornih aranžmana privatnih apoteka i FZOCG, čime se stvara privid da su privatne apoteke i uzročnik povećane potrošnje ljekova u Crnoj Gori u 2015.godini, su neodržive", takođe se navodi u saopštenju.

Ističe se da zdravlje i rizik zdravstvene zaštite ne može biti limitiran startnim budžetskim utvrđivanjem sredstava za određenu godinu.

"Budući da je zdravlje kao segment javnog interesa države Crne Gore finansirano iz javnih prihoda, a to znači da, kao i mnoge druge stavke budžeta može biti predmet izmjena u budžetu na osnovu valjanih činjeničnih stanja, valjda nije sporno", kazali su iz UPCG.

Takođe, naglasili su da nepoznanice o rezultatima obima učestalosti i sl. izdavanja ljekova kroz mehanizme izabranog doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za sada nemaju svoj ishod.

"Ponovo samo državne apoteke imaju ekskluzivitet"

Iz UPCG podsjećaju da se Zakon o zaštiti konkurencije u potpunosti primjenjuje na sva privredna društva koja preduzimaju poslovne i druge ekonomske aktivnosti na tržištu Crne Gore.

Takođe, saopšteno je da se Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, potpisanim između Crne Gore i zemalja članica EU, obezbjeđuje potpuna konkurencija na tržistu, nezavisno od oblika svojine privrednih društava, te primjena jednakih uslova i principa u poslovanju, bez povlašćenog tretmana ili ekskluziviteta bilo kog učesnika.

"FZOCG je usljed potrebe angažovanja trećih lica za pružanje usluga izdavanja ljekova koji se izdaju na recept u apotekama o trošku FZOCG, a koju nije mogao pružati samostalno i direktno svojim osiguranicima, zaključio ugovore o snabdijevanju osiguranih lica ljekovima sa apotekama iz privatnog sektora", podsjetili su iz UPCG.

Kazali su da navedeni razlog da se ugovori raskidaju po osnovu „prestanka interesa“ trebao bi u stvari da znači da FZOCG neće angažovati ni jedno drugo nezavisno pravno lice za izvršenje predmetne usluge po cijeni usluge koja je bila utvrđena pomenutim ugovorima sa apotekama.

"Međutim, raskidom ugovora sa apotekama u privatnom vlasništvu, ponovo se obezbjeđuje ekskluzivitet za pružanje usluga izdavanja ljekova osiguranicima samo zdravstvenoj ustanovi, tj.privrednom društvu čiji je osnivač država", upozorili su iz UPCG.

Poručili su da je FZOCG dužan da zaključi ugovor o pružanju predmetnih usluga sa svim učesnicima na tržištu maloprodaje ljekova koji ispunjavaju uslove koje FZOCG unaprijed i transparentno utvrdi, pod jednakim komercijalnim i drugim uslovima, u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti konkurencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније