Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Beta

24. 11. 2015. 17:52 >> 17:43
2

NAUČNI SKUP

Različito o odnosima CG i Otomanske imperije

Crnogorski i turski istoričari i stručnjaci iz drugih oblasti nastavili su danas debatu o temi "Crna Gora i Osmansko carstvo" u kojoj su iznijeli različita mišljenja o odnosima Crne Gore i Otomanske imperije.

Turski istoričari isticali su vrijednosti Otomanske imperije, posebno multietničnost i multikulturalizam, pa i toleranciju prema neislamskoj vjeri.

Sa druge strane, predstavnik organizatora skupa Matice crnogorske, Ivan Jovović, naveo je više primjera, kako je ocijenio, nasilne islamizacije na području na kojem je jurisdikciju imala Barska nadbiskupija.

Istoričar i geograf Radenko Šćekić je u debati naveo da se u istoriografijama balkanskih naroda period otomanske vladavine označava kao ropstvo.

Turski učesnici skupa su o Otomanskom carstvu govorili više kao o velikoj državnoj tvorevini, ne ulazeći u to šta je ono donijelo zemljama Balkana.

Istoričar Sait Šabotić je govorio o muslimanskim izbjeglicama nakon oslobođenja većih mjesta u Crnoj Gori, posebno, Nikšića. Veći broj se odselio u Anadoliju, ali je jedan broj naselio područje Bihora, između Bijelog Polja i Berana.

Po riječima Šabotića, u današnjoj Turskoj živi oko pet miliona potomaka izbjeglica sa Balkana. On je naveo da se poslije Berlinskog kongresa u azijski dio Turske odselilo oko 1,5 miliona balkanskih muslimana.

Prema ocjeni turske istoričarke Ajše Ozkan, Crna Gora, ipak, nije poštovala odredbe Berlinskog sporazuma, koje se odnose na garancije imovine za pripadnike islamske vjeroispovesti.

Navela je da su se u kuće muslimana u Nikšiću, nakon što su grad oslobodili Crnogorci, useljavale crnogorske porodice.

Pitanje imovine muslimana, nakon crnogorskih oslobodilačkih ratova, po riječima istoričarke Ozkan ostalo je neriješeno sve do 20. vijeka.

Profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Ivan Tepavčević, govorio je o ulozi crnogorskog Konzulata u Skadru i crnogorsko-osmanskim odnosima. Taj konzulat, otvoren 1863. prvo je diplomatsko predstavništvo Crne Gore.

Prvog dana naučnog skupa "Crna Gora i Osmansko carstvo, iskustvo međudržavnih odnosa“ više su isticani dobri odnosi dvije zemlje nakon viševjekovnih sukoba.

"Veze koje su se vijekovima razvijale između Crne Gore i Osmanskog carstva, odavno već prevazilaze ratove i oružje, postajući kulturna, civilizacijska i ekonomska prožimanja", poručeno je juče na skupu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније