Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

23. 11. 2015. 14:46 >> 14:34

NAUČNI SKUP

Veze s Turskom odavno prevazišle ratove

Veze koje su se vijekovima razvijale između Crne Gore i Osmanskog carstva, odavno već prevazilaze ratove i oružje, postajući kulturna, civilizacijska i ekonomska prožimanja, poručeno je danas na međunarodnom naučnom skupu "Crna Gora i Osmansko carstvo, iskustvo međudržavnih odnosa“, koji je u Podgorici okupio renomirane istoričare iz Crne Gore i Turske.

Na naučnom skupu u Rektoratu Univerziteta Crne Gore istoričari razgovaraju o statusu Crne Gore u Osmanskom carstvu, položaju hrišćana pod turskom upravom u Podgorici, položaju Barske nadibiskupije u vrijeme Turaka, kao i položaju muslimana u Crnoj Gori nakon 1878. godine.

Predsjednik Matice crnogorske, Dragan Radulović, kazao je, na otvaranju, da bez poznavanja odnosa Crne Gore i Osmanskog carstva u periodu od 400 godina, nije moguće razumjeti način oblikovanja nacionalnog i državnog samorazumijevanja crnogorskog naroda i izgradnju njegovog kulturnog identiteta.

"Odnosi Crne Gore i Osmanskog carstva se ne mogu svesti samo na protiv imperijalnu slobodarsku borbu koja je oblikovala republikanski viteški duh samih Crnogoraca. Kažu da je Crna Gora u pomenuta četiri vijeka vodila oko 400 ratova na svojim granicama sa Osmanskim carstvom, ali ne uvijek sa centralnom osmanskom vlašću, već češće sa regionalnim gospodarima iz najbližeg susjedstva, s vojskama iz bosanskog i skadarskog sandžaka“, kazao je Radulović.

On je istakao da odnosi koji su se uspostavljali između Crne Gore i Osmanskog carstva, nikada nijesu bili jednoznačni.

"Veze koje su se vijekovima razvijale, odavno već prevazilaze ratove i oružje, postajući kulturna, civilizacijska i ekonomska prožimanja“, istakao je Radulović.

Rektor Trakija univerziteta iz Turske, Jener Joruk (Yener Yoruk), kazao je da vjeruje da će skup o odnosima Crne Gore i Osmanskog carstva dati veliki doprinos u razvoju odnosa dvije zemlje.

Otvaranju međunarodnog skupa "Crna Gora i Osmansko carstvo, iskustvo međudržavnih odnosa“ prisustvovao je predsjednik Instituta "Yunus Emre“, Hajati Develi.

„Skupili smo se da pokušamo shvatiti jedan dio naše duge istorije. Danas činimo samo jedan korak u tome“, kazao je Develi.

Napomenuo je da se danas politike u Evropi zasnivaju na multikulturalizmu.

"Jedan od naših najvažnijih ciljeva jeste da u zemljama u kojima smo gosti prezentujemo jezik i kulturu, a takođe i da upoznamo jezik i kulturu samih tih zemalja“, istakao je Develi.

Otvaranju naučnog skupa prisustvovali su brojni istoričari iz Crne Gore i Turske, ministri kulture i nauke u Vladi Crne Gore, Pavle Goranović i Sanja Vlahović, potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, predstavnici ambasade Turske u Podgorici, predstavnici Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA ) i Istituta "Yunus Emre“.

Organizatori skupa su Institut "Yunus Emre-Turski kulturni centar Podgorica“, Trakija univerzitet-Institut za balkanološka istraživanja, Matica crnogorska i Filozofski fakultet iz Nikšića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније