Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 11. 2015. 10:13 >> 10:01

AKCIONI PLAN EU

Jačanje sistema za zaštitu djece prioritet

Jedan prioriteta Evropske Unije u narednih 15 godina je jačanje sistema za zaštitu djece, kao što je navedeno u novom Akcionom planu EU o ljudskim pravima i demokratiji, saopštili su zvaničnici EU, povodom Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava danas, 20. novembra.

"Konačno ulazimo u toliko očekivanu eru poslije 2015.: lideri iz cijelog svijeta su se posvetili ciljevima koji će popraviti život milionima djece. Da smo postigli sve ciljeve koje smo ranije postavili, naš današnji zadatak bio bi mnogo lakši. U stvari, put koji je pred nama još uvijek je veoma dug", navodi se u zajedničkoj izjavi Federike Mogerini, Visoke predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku EU i potpredsjednica Komisije, Nevena Mimice, Komesara za međunarodnu saradnju i razvoj, Hristosa Stilianidesa, Komesara za humanitarnu pomoć i upravljanje krizom i Vere Jourove, komesarke za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost.

Istakli su da se period nakon 2015. mora razlikovati.

"Moramo djelovati odlučnije i dosljednije nego ikad, da bismo bili sigurni da će narednih petnaest godina donijeti istinske promjene. Postavimo visoke ciljeve i pokušajmo da izgradimo svijet kojem neće trebati Plan za poslije 2030.", poručili su zvaničnici EU.

Kazali su da je jedan od njihivh prioriteta jačanje sistema za zaštitu djece, zbog čega su pokrenuli diplomatske napore sa globalnim fokusom na svim oblicima nasilja nad djecom i ženama, te fokusom na zaustavljanju dječjih, ranih i prisilnih brakova, kao i zaustavljanju sakaćenja ženskih genitalija, tj ženskog obrezivanja.

"Dok se mi bavimo dugotrajnim okrutnim praksama, trenutna izbjeglička kriza i njene teške posljedice za djecu migrante, izbjeglice i interno raseljene dodaje novu dimenziju hitnosti", upozorili su zvaničnici EU.

Pola svjetskih izbjeglica su djeca, a sa njima treba, kako su naglasuili, u prvom redu, postupati kao sa djecom.

"Njihova zaštita i prava, uključujući i njihovo pravo na obrazovanje i nediskriminaciju, moraju da budu prioritet u okviru evropskih granica. Jačanje saradnje između sistema za zaštitu djece može da poboljša njihovu zaštitu kada traže azilantski status u EU. Bez obzira na globalni trend smanjenja finansiranja, EU je već povećala svoju posvećenost obrazovanju u vanrednim situacijama. Ne možemo da dopustimo da imamo izgubljene generacije djece sa slabim ili nikakvim obrazovanjem", navodi se u saopštenju.

Takođe su iskatkli da su dio Strategije EU za suzbijanje trgovine ljudima za period od 2012. do 2016. zaštita djece žrtava trgovine ljudima i seksualne ili neseksualne eksploatacije i poboljšanje saradnje po ovim pitanjima sa zemljama koje nisu članice EU i međunarodnim organizacijama

"EU je, takođe, posvećena zastupanju Petog cilja Agende 2030 za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka. Ove nedjelje su nova EU pravila o pravima žrtava stupila na snagu. Po ovim novim pravilima djeca imaju pravo na posebnu zaštitu kao ranjive žrtve u svim evropskim krivično-pravnim sistemima", saopštili su zvaničnici EU.

Prema njihovim riječima, promovisanje prava djeteta širom svijeta zahtijeva blisku saradnju sa međunarodnim organizacijama i tijelima Ujedinjenih nacija. Podsjetili su da je EU uvijek promovisala takvu saradnju i dalje nastavlja da je osnažuje.

"Dječaci i djevojčice nisu samo budućnost naših društava: oni su naša sadašnjost. Ako ih lišimo njihovih osnovnih prava, lišavamo sebe onoga što je naše blago i ne uspijevamo u onome što su naše osnovne dužnosti", poručili su iz EU.

Globalni mir i bezbjednost ne mogu se postići bez fer i održivog razvoja i poštovanja prava naše djece, tvrde zvaničnici EU.

"Oni će jednog dana biti odrasli ljudi. Način na koji štitimo naš svijet i našu djecu uticaće na to kako će oni štititi svoj svijet i svoju djecu u ne tako dalekoj budućnosti", zaključuje se u sopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније