Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 11. 2015. 10:21   >>  10:13 5

POVRATAK RASELJENIH

Osam porodica se vratilo na Kosovo

Osam interno raseljenih porodica dobrovoljno se danas iz Crne Gore vratilo u naselje Kolonija, opština Đakovica na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja te porodice, sa ukupno 36 članova, koje su od 1999. godine boravile u kampu Konik 2 u Podgorici vratiće se u zemlju porijekla, gdje ih čekaju već sagrađene kuće.

Povratak ovih porodica je finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik – II faza“. U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica Vlade Crne Gore i Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), ovaj projekat sprovodi Danski savjet za izbjeglice u partnerstvu sa NVO HELP.

UNHCR je od obezbijedjenih fondova Evropske unije izgradio kuće za povratnike na zemljištu koje je dodijelila Opština Đakovica, i dodijelio korisnicima hranu, namještaj, drva i alat za samozapošljavanje, dok je Danski savjet za izbjeglice dodijelio osnovne povratničke pakete i obezbijedio transport ovih lica i njihovih stvari.

“Ova aktivnost nastavak je bliske saradnje vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija koje aktivno rade na ostvarivanju trajnih rješenja za raseljena lica. Tokom oktobra, podržan je povratak šest raseljenih porodica, odnosno 36 osoba u selo Naklo, opština Peć i tri porodice, odnosno 19 osoba u selo Srbobran, opština Istok na Kosovu. Naredne nedelje, 17. novembra se očekuje povratak još 5 porodica u Đakovicu i jedne porodice u Kosovo Polje na Kosovo”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније