Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Đurović, Radio CG

29. 10. 2015. 17:22   >>  17:13 1

REKONSTRUKCIJA VODOIZVORIŠTA

Vučelić očekuje podršku za zaduženje

Odbornici Skupštine Glavnog grada trebalo bi da se 6. novembra izjasne o zaduženju podgoričkog Vodovoda od million i 200 hiljada eura. Taj kredit namijenjen je rekonstrukciji izvorišta Mareza 1. Za taj posao, koji je povjeren firmi iz Herceg Novog, direktor Vladan Vučelić očekuje podršku svih odbornika. On, u intervjuu za Radio Crne Gore, kaže da se postepeno povećava broj priključaka na novu vodovodnu mrežu u Zeti, kao i da je uslov za preuzimanje seoskih vodovada njihova rekonstrukcija.

 

RCG: Na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada odbornici bi trebalo da prihvate odluku o kreditnom zaduženju Vašeg preduzeća, kako bi se rekonstruisala crpna stanica Mareza jedan. Kada će radovi početi i koliki je kredit?

VUČELIĆ: „Naravno da će na narednoj sjednici Skupštine Glavnog grada svi odbornici glasati za davanje saglasnosti na odluku upravnog odbora o zaduženju. Radi se o iznosu od milion i 200 hiljada eura. Obavljeni su razgovori sa investiciono razvojnim fondom, kreditni uslovi su povoljni i kažem očekujem da pozitivan odnos odbornika po pitanju davanja saglasnosti. Tenderska procedura je završena, odabran je najpovoljniji ponuđač. Pošto su istekli rokovi žalbe, potpisan je juče i ugovor sa jasno preciziranim rokovima završetka vrlo zahtjevnog projekta koji treba da obezbijedi funkcionisanjem uporedo sa izvođenjem radova. Znači, bez ikakvog zastoja u funkcionisanju Mareze jedan, preko koje se snabdjeva 20 odsto potrošača na teritoriji Glavnog grada i isto toliko na teritoriji opštine Danilovgrad. To je dio vodovodnog sistema koji je urađen sredinom 50-tih godina. Naravno, zbog tolikog trajanja eksploatacija nije u zavidnom stanju i ovo su krajnji rokovi kada smo kao ozbiljna kompanija morali pristupiti pripremi i početku radova na potpunoj rekonstrukciji Mareze jedan. Podsjetiću da smo Marezu dva prije par godina potpuno rekonstruisali  i da su obezbijeđena sredstva donacijom Vlade Japana, a ovaj dio kreditnih noviteta preduzeće će vraćati iz sredstava redovnog poslovanja.“

RCG: Izmjenjenu odluku o javnom snabdjevanju vodom na teritoriji Glavnog grada predložili su opozicioni odbornici. Šta su njihovi zahtjevi i kakav je Vaš stav o tome?

VUČELIĆ: „Naravno svaka inicijativa koja ide u susret nečemu,pa makar se i ne slagali sa njom, poboljšanje određenih rješenja je korektna i u tom smislu, i načinom na koji je ona procesuirana prema Skupštini Glavnog grada naravno nemam nikakvih primjedbi. Neuobičajeno je da se već u roku ne dužem od mjesec dana znači od prethodne sjednice, kada je donijeta odluka o vodosnabdjevanju Glavnog grada, predlagač te odluke bio je sekretar za komunalne poslove i saobraćaj i već u tako kratkom roku traži promjene sadržaja te odluke. Nijesam mišljenja da se ukupno sagledava kompletna  situacija da je više populistički usmjerena i da u suštini ne znači poboljšanje položaja potrošača u smislu primjene te odluke i naravno sa sadržajem takvoga prijedloga se ne slažem i to je moj odnos koji sam pokazao odgovorom na tu inicijativu prema resornom sekretarijatu. Postoji sasvim korektan prijedlog sa kojim će izaći Vodovod prema svojim potrošačima koji će u suštini značiti, ne na način kako je predloženo tom izmijenjenom odlukom, zaštiti porodičnih budžeta i dugoročno obezbijediti kako za potrošače tako i za Vodovod optimalan način u racionalnoj potrošnji vode i potpuno efikasan i tačan način mjerenja potrošnje te vode i za potrošače i za sami Vodovod.“

 

RCG: Znamo da se uredno snabdjeva vodom kompletno područje Glavnog grada. Osim svakodnevnog angažovanja službi za održavanje, preduzeće ulaže ogromna sredstva u poboljšanje i širenje mreže ,naročito u Gradskim opštinama. U gradskoj opštini Golubovci u toku je priključivanje domaćinstava na mrežu. Da li povećan odziv građana?

VUČELIĆ: „Jeste svakodnevno. Nažalost, puno dezinformacija koje su svjesno ili nesvjesno plasirane poslednjih mjeseci su dovele do određenog zastoja u priključenju i zainteresovanosti potrošača i valorizaciju ogromnih ulaganja koje Glavni grad u prethodnih deset godina uložio da bi obezbijedio potpuno vodosnabdjevanje sa područja i jedne i druge Gradske opštine. Tako da sam zadovoljan kako taj odziv ide i računam da ćemo u toku ove godine taj posao kroz pojačano i potpuno interesovanje građana tog područja u potpunosti završiti. Naravno, ulaganja Vodovoda se ne odnose samo na području Gradskih opština. Najveći dio investicija koje su značajne i koji su milionskih iznosa, to je važno napomenuti, finansiraju se iz tekućeg prihoda preduzeća. Znači nema opterećenja budžeta Glavnog grada u najvećem dijelu tih investicija, čime se stvara prostor za završetak nekih drugih kapitalnih projekata. A ono što je posebna pažnja, naravno pored punog i efikasnog i redovnog održavanja posvećena ne samo u ovoj nego i u prethodnim godinama, to je proširenje vodosnabdjevanja na kompletno područje Glavnog grada. Prvenstveno su dati prioriteti, kao što ste rekli Gradskim opštinama, ali i ruralnom području. Znači od Pipera, Kuča, Komana,… Sad se na tom prostoru radi jedan dio investicionih aktivnosti .

Završava se druga faza Vodovoda u Berima, početkom sljedeće godine biće završena i treća faza. U završnoj fazi su radovi za obezbjeđenje vodosnabdjevanja Vrbice, Biočki Vodovod ćemo pojačati i sistem Kučkog Vodovoda sa još jednim bunarom na tom području. I kažem, kroz ono što su kapitalna ulaganja crpnih stanica, proširenje kapaciteta kroz bunar u Zagoriču koji smo iskopali, nove bunare koje sam pomenuo, kompletnog završetka vodovodne primarne i sekundarne mreže u ruralnom području grada, mislim da smo ogroman posao u ovim godina što se tog segmenta tiče napravili u Glavnom gradu.”

RCG: Kada su u pitanju Gradske opštine, koliko je do sada uloženo sredstava?

VUČELIĆ: „Kada govorimo o snadbjevanju Gradskih opština, onda se uvijek moramo vratiti na ono što je projekat koji je urađen 2006. godine, koji je predstavljao generalno rješenje vodosnadbjevanja Gradskih opština. Kad govorimo o Gradskoj opštini Golubovci, od donošenja tog rješenja, koje je prihvaćeno kao optimalno, do ovoga posla koji se sada radi uloženo je preko 10 miliona eura.”

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније