Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

26. 10. 2015. 08:18   >>  08:11

EVERERS SAVJETUJE

CG da unaprijedi državnu statistiku

MONSTAT uživa povjerenje građana i preduzeća, ali još je puno posla stoji pred tom institucijom koja ima ključnu ulogu za poglavlje 18 - Statistika u pregovaračkom procesu, kazao je direktor Direktorata EUROSTAT-a, Pieter Everers.

„Statistika ima veliku ulogu i za veliki broj drugih poglavlja“, kazao je Everers u intervjuu za Pobjedu.

Istakao je da je za Crnu Goru veoma važno da se unaprijede državna statistika i nacionalni računi. 

„Statistika je kompleksno pitanje, koje je važno i za druga poglavlja, tako da treba obezbijediti više ljudskih resursa kako bi se ostvario što bolji napredak u ovoj oblasti“, smatra on.

Everers je u regionu prepoznat kao neko ko je u ime EUROSTAT-a vodio popise stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana. 

Na pitanje kako bi opisao iskustvo sa Crnom Gorom, Everers je kazao da je popis stanovništva u Crnoj Gori je išao najlakše i najbrže. 

„U drugim zemljama, kao što su Bosna i Hercegovina i Kosovo imali smo mnogo više problema. Sve zavisi od etničkih karakteristika, ali nivo ambicija koje je imala Crna Gora je realan. Crna Gora se držala tradicionalnog prikupljanja podataka od vrata do vrata. U Makedoniji imate problem albanske manjine. Suprotno pravilima EUROSTAT-a, na terenu su popisivali i građane koji više od jedne godine žive u inostranstvu. Da vam ne objašnjavam šta se dešavalo u BiH. Za različite etničke grupe je važno da po popisu budu u većini. U Crnoj Gori to je bilo relativno jednostavno. Više je bilo povjerenja u društvo i državne institucije u odnosu na druge susjedne zemlje, tako da je popis stanovništva išao glatko“, zaključio je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније