Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 10. 2015. 10:37 >> 10:30

PODACI IJZ

Prošle godine abortirale 44 maloljetnice

U Crnoj Gori prošle godine je u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obavljeno 957 abortusa, podaci su Instituta za javno zdravlje (IJZ). Od tog broja u 65,93 odsto slučajeva bili su namjerni prekidi trudnoće, a u 34,07 spontani. U istom periodu abortirale su 44 djevojke mlađe od 20 godina.

Učešće maloljetnih abortusa, kako su Pobjedi kazali iz IJZ se povećalo. Razlog, je ističu, bolje prijavljivanje iz privatnih zdravstvenih ustanova.

Prema riječima ginekološkonje Aide Šahmanović sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra u toj ustanovi 2014. godine namjerni prekid trudnoće urađen je 301 ženi, a u prvoj polovini ove godine 159. 

Najmlađa osoba koja je abortirala imala je 17 godina.

Zvanični podaci pokazuju da se na prekid neželjene trudnoće najčešće odlučuju žene od 30 do 39 godina, zatim one od 20 do 29, a nakon njih su žene starije od 40 godina.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније