Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2013. 21:55 >> 21:54

SENAT PRIJESTONICE

Za revitalizaciju "crnogorske Venecije"

Na Cetinju je održana 22.sjednica Senata Prijestonice na kojoj je bilo riječi o dinamici izgradnje Univerzitetskom kompleksa akademija umjetnosti i o stanju i revitalizaciji Rijeke Crnojevića i Riječkog grada.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković je rekao da prava faza projekta teče shodno planu i da se očekuje da radovi budu završeni do kraja godine jer jer Vlada prepoznala vrijednost ovog projekta i uvrstila ga u Kapitalnu budžet.

­"U prvoj fazi projeta biće izrađena podzemna garaža i objekat zajedničkog sadržaja i zato imamo već obezbijeđen novac.Nakon toga slijedi nastavaka radova i važno je napomenuti da je moguće taj dio projekta realizovati paralelno jer je predviđena izgradnja najprije Fakulteta likovnih umjetnosti,zatim Fakulteta dramskih umjetnosti i onda Muzičke akademije što se sve može dešavati istovremeno", kazao je Živković koji je podsjetio da je riječ o veoma kompleksnom projektu vrijednom više od 19 miliona eura tokom kojeg će biti izgrađeni objekti površine 22 hiljada kvadrata.

"Sada je važno da se obezbijedi novac za izgradnju pojedninačnih objekta", istakao je Živković koji očekuje da će dio novca biti obezbijeđen i od donacija.

Koordinatorka projekta izgradnje Univerzitetskog kompleksa profesorica Nataša Đurović je govorila o svemu što je do sada urađeno i ukazala da se pojavio problem oko uknjižbe dijela parcele preko koje bi trebalo da prolazi saobraćajnica u sklopu kompleksa i da je neophodno to riješiti što prije .

"Takođe pojavio se problem oko izgradnje trafostanice jer je utrđeno da je za potebe Univerzitetskog kompleksa neophodno uraditi novu trefostanicu tako da smatram da je možda neophodno formirati posebnu radnu grupu koja bi se bavila ovim pitanjima ", kazala je Đurović.

Govoreći o turističko-ekonomskoj valorizaciji Rijeke Crnojevića predsjednik Senata Milovan Janković je podjsetio na bogatu istoriju tog podnevlja gje je započeta štamparska misija koja je kasnije rezultirala štampanjem prve knjige na slovenskom jugu i predložio je moguće načine revitalizacije tog područija.

"Baštineći tradiciju Crnojevića i te štamparije,na Obodu bi se ubuduće mogla organizovati u čast prve štampane knjige mđunarodna manifestacija pod nazivom "Obodsko slovo".A da bi Rijeka Crnojevića poprimila makar dio obrisa nekada čuvenog crnogorskog pazara i grada pod nazivom "crnogorska Venecija ",potrebno je izvršiti revitalizaciju tog mjesta i objekata kojima treba vratiti makar dio nekadašnjeg sjaja.Na taj način učinili bi ih atraktivnim i za kulturnu,odnosno turističku ekspoloataciju", naglasio je Janković.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Prijestonice Maja Ćetković  je rekla kako revitalizacija ovog područja, podrazumijeva integralno tretiranje naselja sa stanovišta svih njegovih vrijednosti i potencijala.

" To smatramo da je  sa državnog nivoa potrebno djelovati sinergijski, odnosno uključiti sve relevantne subjekte, koji bi sa aspekta svojih nadležnosti dali smjernice za očuvanje, zaštitu i posebno, za oživljavanje i dalji razvoj naselja. Stoga, neophodno je formirati stručni tim sačinjen od predstavnika nadležnih institucija koji bi analizirali postojeće stanje i dali smjernice daljeg razvoja", rekla je Ćetković.

 

Milena Stanojević,Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније