Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 10. 2015. 15:26 >> 15:36
1

NASTAVLJENO SUĐENJE

Tahirović negirala krivicu

U bjelopoljskom Višem sudu bivša načelnica Odjeljenja neonatologije Haka Tahirović negirala je krivicu, u slučaju infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula.

Na početku troiposatnog salušanja, bivša načelnica Odjeljenja za Neonatologiju podignutu optužnicu okarakterisala je kao neosnovanu i neutemeljenu. Prema njenom mišljenju optužnica je iskonstruisana s namjerom da se njen lični i profesionalni kredibilitet dovedu u pitanje.

Tahirović je saopštila da je tokom 2014. godine uočila da se broj beba koje se transportuju za Neonatologiju u Podgorici uvećava u odnosu na ranije periode, za šta po njenom mišljenju nije bilo objektivnih razloga. Zbog te činjenice, ona se, kako je kazala, dopisom obratila Komisiji za praćenje intrahispitalnih infekcija i skrenila pažnju na pomenutu pojavu.

Brisevi koji su nakon toga uzeti od osoblja i prostorija nijesu ukazivali na postojanje patogenih bakterija. Bakterije koje su registrovane kretale su se u okviru dozvoljenih parametara, a razlozi za njihovo postojanje nijesu u propustima na odjeljenju već u nedostatku opreme koja bi obezbjeđivala viši nivi zdrastvene zaštite.

“Inkubator nije hermetički zatvoren, pa postoji mogućnost da mikroorganizmi iz spoljašnjeg svijeta dopru u inkubator", ocijenila je Tahirović.

Ona za ustanovljenu infekciju koja je odnijela život jedne bebe, a ugrozila još četiri, pored navedene mogućnosti navodi i činjenicu da mnoge porodilje započinju porođaj na raznim mjestima, a završe u porodilištu.

Kako je istakla, tim ženama je u tim trenucima nemoguće uzeti bris kako bi se eventualno predupredila infekcija.

Pojava prve infekcije nije ukazivala da se radi o infekciji. U tom periodu, kada se javila sumnja da ona postoji nijesmo imali za to potvrdu. Za tako nešto je potrebno desetak dana, koliko zahtijevaju dvije hemokulture, koje bi eventualno potvrdile eventualne sumnje.

Ona je navela da je imala odličnu saradnju sa načelnikom porodilišta dr Zvonkom Puletićem, a da je sa pedijatkinjom dr Jelom Cimbaljević imala samo profesionalni odnos.

Kazala je i da je sa dr Cimbaljević do 1. novembra 2014. godine, imala stalne konsultacije vezane za njegovanje beba na odjeljenju. Tada je dr Cimbaljević iskazala želju za samostalno preuzimanje, zbrinjavanje, a kasnije i evenutualno liječenje beba, obrazlažući to tvrdnjama da dr Tahirović nakon što da prvu terapiju odlazi i više se ne vraća na odjeljenje.

Suđenje se nastavlja 21. oktobra saslušanjem dr Jele Cimbaljević.

Vukoman Kljajević, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније