Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 10. 2015. 10:53 >> 10:41
2

USKORO JOŠ 15

Šest porodica vratilo se na Kosovo

Povratak šest porodica u selo Naklo kod Peći organizuje se danas, a dobrovoljnom povratku interno raseljenih porodica na Kosovo prisustvovali su ministarka rada i socialnog staranja, Zorica Kovačević i šef kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Mustafa Server Čajlan

Te porodice, sa ukupno 36 članova, u Crnoj Gori su od 1999.

Većina je do sada boravila u Podgorici - tri porodice u kampu Konik 1, dvije porodice u privatnom smještaju na Koniku, a jedna u naselju “Riverside”, u Beranama.

“Svaku od ovih šest porodica na Kosovu čekaju kuće i paket za povratnike - osnovni namještaj, hrana za šest mjeseci i alat i mašine za samozapošljavanje. Kuće su sagrađene na zemljištu koje je donirala opština Peć, kao rezultat pregovora koje su sa lokalnim vlastima vodili IOM i UNHCR, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstvom za povratak zajednice Kosova”, naveli su iz MInistartsva rada i socijalnog staranja.

Sredstva su obezbijeđena kroz projekat Evropske unije RRK 4, koji na Kosovu sprovodi IOM – Međunarodna organizacija za migracije.

Prevoz porodica i njihovih stvari i dio povratničkog paketa je obezbijedio Danski savjet za izbjeglice, kroz projekat finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat „Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik – II faza“.

U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica i UNHCR-om, taj projekat sprovodi Danski savjet za izbjeglice u partnerstvu sa NVO HELP.

“Budući da nije lako odlučiti se na povratak poslije 16 godina provedenih u drugoj zemlji i drugačijem okruženju, Ministarstvo rada i socijanog staranja, UNHCR, DRC i partnerske organizacije su uložile puno napora da identifikuju porodice koje su voljne da se vrate, da sa kolegama na Kosovu obave sve potrebne provjere, da informišu porodice o mogućnostima ponovne integracije na Kosovu i da ih podrže u procesu donošenja konačne odluke o povratku”, saopšteno je iz Ministarstva.

Narednog mjeseca očekuje se povratak još 15 porodica na Kosovo.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније