Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 04. 2013. 12:56 >> 14:40
1

BIOČKI STAN

Rudari: Štrajkovaćemo i glađu

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su treću noć proveli u jami Biočki stan, zaprijetili su da će prestati da uzimaju hranu i vodu i prekinuće, kažu, svaki kontakt s javnošću ukoliko u naredna nekolika dana ne dobiju pozitivan odgovor Vlade.

Jedan od rudara koji je na kratko izašao iz jame Dragan Dubljević, kazao je da je svih 29 radnika, koliko ih je u jami Biočki stan, odlučno da izdrže do kraja.

 Ukoliko Skupština sjutra ne predoži rješenje koje će biti u interesu tih kompanija, predsjednik sindikata aluminijuma Rade Krivokapić najavljuje proteste u Podgorici. Rudari kažu da će prekinuti komunikaciju sa javnošću ukoliko se ubrzo ne riješe njihovi zahtjevi.

 Predsjednik sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kaže da se mora naći zajedničko rješenje za Rudnik i KAP. Borislav Bojanović smatra da je vlada odgovorna za trenutnu situaciju u kompanijama i da je dozvolila CEAK-u da radi protiv interesa tih preduzeća.

Radnicima nikšićkih Rudnika boksita juče se pridružilo desetak kolega iz Sektora tunelogradnje.Samostalni sindikat Rudnika boksita organizovao je danas protestno okupljanje na rudokupu Seoca kako bi podržali rudare u jami i iskazali nezadovoljstvo zbog situacije u koju su dovedeni.

Sindikat je, prema riječima Bojanovića, obezbijedio radnicima besplatan autobuski prevoz do rudokopa jer su rudari osiromašeni pa nemaju ni za gorivo.

U jami Biočki stan od petka veče protestuje grupa rudara nezadovoljni što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada eura. Njima se sinoć pridružilo i desetak radnika Sektora tunelogradnje. Bojanović je kazao da je u jami više od 20 rudara.

Rudari se nalaze u donjoj radionici, jer je gornja puna vode i napravilo se vještačko jezero.

Prema riječima Bojanovića, rudarima se niko do sada nije obraćao.

Rudari su tražili pozajmicu od 320 hiljada eura za isplatu septembarske zarade i po 250 eura od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada eura. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika, Centralno-evropska aluminijumska kompanija proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније