Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 10. 2015. 13:59 >> 13:47

SLOBODA VJEROISPOVIJESTI

Misija OEBS-a će pomoći izradu Nacrta

Misija OEBS-a u Crnoj Gori uključiće se u izradu Nacrta zakona o slobodi vjeroispovjesti u dijelu koji se odnosi na međunarodne standarde iz te oblasti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

Ministar Suad Numanović je danas razgovarao sa šeficom Misije, Janinom Hrebičkovom o najaktuelnijim temama i Nacrtu zakona.

Hrebičkova je, kako je saopšteno, pohvalila saradnju koju Misija OSCE u Crnoj Gori ima sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, kao i redovnu komunikaciju i konsultacije u vezi sa realizacijom zajedničkih mjera.

„Prihvaćena je sugestija Misije OSCE u Crnoj Gori da se aktivno uključe u dijelu pojašnjavanja termina slobode vjeroispovjesti prema međunarodnim standardima. Zaključeno je da je ta  pomoć dobrodošla, naročito u periodu nakon što Ministarstvo dobije zajedničko mišljenje Venecijanske komisije i ODIHR-a o Nacrtu zakona“, navodi se u saopštenju.

Numanović je konstatovao da je Misija OSCE u Crnoj Gori veoma vrijedan partner u aktivnostima jačanja svijesti o ljudskim pravima, poštovanju i edukaciji u vezi sa istim.

„Naročito je snažna podrška Misije u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti, jačanju politika jednakosti odnosno postizanja jednakih mogućnosti za žene i muškarce u našem društvu. Zajednički je zaključeno da je neophodno uraditi analizu potpisanih Memoranduma sa lokalnim samoupravama“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o mogućem unapređenju rješenja za implementaciju Rezolucije 1325, predlogu, koji se često ističe, o izradi Nacionalnog plana za sprovođenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-žene, mir i bezbjednost, te regionalnoj konferenciji koja bi omogućila da se razmjene iskustva iz regiona i pronađe najbolji model za njenu uspješnu implementaciju.

„Misija OSCE u Crnoj Gori će, u narednom periodu, svoju pažnju usmjeriti u većoj mjeri na pružanje podrške osobama sa invaliditetom, što je u daljem kontekstu, produbljivanje već odlične saradnje koju ostvaruje sa resornim Ministarstvom. Ministar je izjavio da je novi Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom prešao u nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Činjenica da osobe sa invaliditetom treba vidjeti u korpusu zaštite i unapređenja ljudskih prava i sloboda, a ne kroz socijalni vid zaštite, govori značajno o iskoraku koji je napravljen ove godine, usvajanjem novog Zakona“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније