Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 10. 2015. 16:30 >> 16:19

IZMJENE ZAKONA

Unaprijeđen sistem zaštite i spašavanja

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spašavanju, čiji je cilj unaprjeđenje postojećeg sistema kako bi u budućnosti kvalitetnije odgovorili na moguće katastrofe i elementarne nepogode.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, kazao je nakon sjednice Vlade da su promjene propisane izmjenama i dopunama Zakona brojne.

„Cilj izrade zakona bio je unaprjeđenje postojećeg sistema kako bi kvalitetnije odgovorili u budućnosti na moguće katastrofe i elementarne nepogode, ili nesreće koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi, materijalna ili kulturna dobra, a u našoj su nadležnosti“, kazao je Mulić.

On je podsjetio da u važećem Zakonu postoji koordinacioni tim za upravljanje u vanrednim sistuacijama koji se sastaje samo u tim situacijama.

Prema njegovim riječima, bitan iskorak u ovom Predlogu zakona jeste to što će se sada formirati timovi za zaštitu i spašavanje.

„Na državnom nivou to je Koordinacioni tim na čijem čelu je premijer sa ministrima čiji resori imaju direktnu ili indirektnu vezu sa spašavanjem“, precizirao je Mulić.

Novina je, kako je naveo, i forimaranje opštinskih timova za zaštitu i spašavanje na čijem čelu je predsjednik opštine, predsjednik Skupštine opštine, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i komandir službe za zaštitu i spašavanje.

Mulić je kazao da je još jedna bitna novina Zakona formiranje operativnog štaba.

„Operativni štab je štab kordinacionog tima na čijem čelu se nalazi generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, načelnik Generalštaba, direktor Uprave policije i predstavnici drugih organa koji su u vezi sa sistemom zaštite i spašavanja“, pojasnio je Mulić.

On je kazao da je novina u Zakonu i civilna zaštita i jednice civilne zaštite. „Ovim Zakonom je propisano da će jedinice civilne zaštite organizovati MUP, u skladu sa javnim pozivom“. MUP će, kako je pojasnio, na državnom i lokalnom nivou formirati buduće jedinice civilne zaštite.

Mulić je kazao da su za pripadnike jedinice civilne zaštite predvidjeli stimulativne mjere, pošto je to, kako je naveo, jako težak posao.

„Biće oslobađeni plaćanja naknada za izdavanja uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti prilikom polaganja vozačkog ispita ili zapošljavanja, a biće oslobođeni i plaćanja naknade prilikom regulisanja lične karte, pasoša i vozačke dozvole“, precizirao je Mulić.

On je rekao da su preciznije definisana prava i dužnosti budućih pripadnika jedinica civilne zaštite koji se tiču plate i radnog staža.

„Mislim da smo ovim izmjenama Zakona stvorili dobre pretpostavke da formiramo jedinice civilne zaštite, jer su oni jako bitna podrška ovom sistemu“, ocijenio je Mulić.

Prema njegovim riječima, ono što je možda najvažnije u Zakonu je formiranje fonda za zaštitu i spašavanje.

„Fond neće biti nikakav novi pravni subjek, to će biti evidencioni račun u glavnoj knjizi trezora u koji će se slivati sredstva iz namjenskih prihoda“, kazao je Mulić navodeći da će se sredstva fonda dijeliti putem javnog konkursa.

On je dodao da je novo u Zakonu i to što će umjesto javljanja i obavještavanja sada postojati sistem javljanja i uzbunjivanja. „O uzbunjivanju na državnom nivou odlučuje Kordinacionu tim, a na lokalnom novou opštinski“, dodao je Mulić.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније