Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2013. 13:44 >> 13:45

PODGORICA

Beskućnici od utorka opet na ulici

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Podgorici biće zatvoreno u utorak, saopštili su iz Akcije za ljudska prava i kazali da Vlada mora da promijeni Predlog zakona o socijalnoj i dječjoj zašiti, kako bi takvi objekti mogli da rade u najvećim opštinama.

Iz HRA su naveli da su od januara, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, vodili prihvatilište u Podgorici.

Od utorka, kako su kazali, jedino prihvatilište za beskućnike na teritoriji Crne Gore ostaće u Pljevljima, prenosi agencija Mina.

„Korisnicima privremenog prihvatilišta koji će u njemu boraviti do 30. aprila obezbijeđeno je ili bar ponuđeno rješavanje socijalnog statusa na različite načine”, kaže se u saopštenju.

Iz HRA su naveli da će zbrinjavanje beskućnika ubuduće zavisiti od dobre volje državnih organa, odnosno lokalnih samouprava, jer, kako su dodali, Predlogom zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti nije predviđeno obavezno osnivanje prihvatilišta.

„Iako su Predlogom zakona predviđeni pojmovi beskućnika i prihvatilišta-skloništa, propisano je da će se ti objekti osnovati samo ako za tim postoji potreba”, navodi se u saopštenju.

Zabrinjavajuće, kažu iz HRA, da Vlada i pored definisanja pojma beskućnika i usluge smještaja u prihvatilište nije prepoznala da u Crnoj Gori postoji potreba za obaveznim osnivanjem prihvatilišta.

„Za samo četiri mjeseca rada privremeno prihvatilište u Podgorici je obezbijedilo utočište za 16 beskućnika”, dodaje se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da su dobili informacije da na Željezničkoj stanici u Podgorici dosta osoba i dalje živi u vagonima.

„Posljednji je trenutak da se Predlog zakona izmijeni tako da se nedvosmisleno propiše obaveza osnivanja prihvatilišta za beskućnike, čime bi se obezbijedio minimum standarda na adekvatno stanovanje koje garantuje Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima”, kaže se u saopštenju te organizacije.

Oni smatraju da je neophodno da se u kontinuitetu obezbijedi rad prihvatilišta makar, kako su rekli,na teritorijama najvećih opština u državi, „u kojima bi socijalno najugroženiji mogli bar da prenoće, da se okupaju i dobiju besplatan obrok“.

„Vjerujemo da je to jedini način da kao društvo pokažemo minimum brige o beskućnicima, kako se više nikada ne bi ponovila situacija iz novembra prošle godine kada je beskućnik u sred Podgorice izgubio život pokušavajući da se zagrije na ulici", zaključuje se u saopštenju.

 

Mina

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније