Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 04. 2013. 09:53   >>  09:53 2

ALARMANTNO

Krivolov cvjeta

U sivoj zoni je čak 90 odsto crnogorskog ribarstva, a najčešći motiv za krivolov su ogromne disproporcije u zaradi ribara, pišu Večernje novosti.

Ribari koji legalno love zarade sedmično jedva 30-ak eura, dok se zarada onih koji koriste nedozvoljena sredstva kreće od 800 do hiljadu eura za isti period.

"A dok ih niko ne bude sprječavao da tako rade, sve manje će biti pagrova, orada, brancina, zubataca i druge kvalitetne ribe", navodi se u tekstu.

Riba, kvalitetna, bijela, dijelom i ona plava, koju gosti, koje domaćini zovu boljima, najviše traže u ribljim restoranima duž južnojadranske obale, uveliko "bježi".

Na drugoj strani ono malo ribara, koji se legalno bave ulovom morske ribe su u - autu. Potisli su ih dinamitaši i drugi koji na nedozvoljen način, težeći brzoj zaradi pustoše podmorje.

Bio je to povod da hercegnovski ribari Marko Kise, Dalibor Pavićević i Neđo Radmanović nedavno posjete ministra poljoprivrede Petra Ivanovića i izlože mu velike probleme s kojima se suočavaju svi oni koji nastoje da uredno žive od ovog, nimalo lakog posla.

Riba koju ubijaju dinamit, "koče" koje preoravaju morsko dno, mreže koje nijesu predviđene za lov i druga nedozvoljena sredstva, završavaju na trpezama ribljih restorana, ali i na takozvanim fiš-piknicima koje na nekim plažama organizuju krivolovci.

Ugostitelji koji teže da stvore pravu ponudu i zadovolje gastronomske ukuse probirljivih gostiju, jednostavno moraju da kupuju ribu od "ilegalaca" koju plaćaju dosta skupo. Naročito onu kvalitetnu, bijelu.

Na drugoj strani takozvani fiš-piknici u režiji krivolovaca, donose još veće pare, jer se uz kvalitetnu ribu služe i dobra vina. I sve to bez plaćanja ikakvih dažbina.

Jedan od najpoznatijih ribara južnog Jadrana Ilija Rafailović, iz Rafailovića, ukazuje na još jedan problem, koji i te kako desetkuje riblji fond ovog područja.

Prema njegovim riječima, u more već godinama, a to je naročito bilo izraženo tokom protekle zime, stižu šut s mnogobrojnih gradilišta, zemlja i drugi otpadi, koji uništavaju floru i faunu.

"Morsko dno je - betonirano. Izmijenjen je biodiverzitet do te mjere da ne samo da sada nema dobre ribe u priobalju, nego je izgubljena za duži period", rekao je Rafailović.

Na upozorenja, kako dodaje, gotovo niko ne reaguje.

"Mi koji se bavimo ovim poslom u vidu profesije, nabavljajući skupe mreže i drugu opremu za rad, nijesmo zaštićeni, a one koji divljaju na sve strane, gotovo niko ne juri", kaže Rafailović.

Ribari Boke koji poštuju more, ali i državu, plaćajući dažbine zatražili su od nadležnih da se pojača inspekcijski nadzor. Ali i da budu stimulisani, tako što će dobiti tretman poljoprivrednika.

 A to znači da dobiju popust u nabavci goriva, povlašćene kredite, zdravstveno osiguranje.

 Ali, u jednom se u potpunosti slažu svi koji se legalno bave ribarstvom, sportski ribolovci i drugi koji vole more, njegovu obalu i riblji svijet, najvažnije je zaustaviti - divljanje. I nesavjesne graditelje koji betoniraju dno mora.

Suočeni s velikim problemom - dinamitašenjem - i na morskoj i na obalama rijeke Bojane, Ulcinjani su organizovali nekoliko sastanaka radi sprječavanja ovog zla.

Legalni ribari i ostali koji brinu o ekologiji, pozvali su i predstavnike policije, tražeći hitne akcije za eliminisanje ove pošasti.

Međurim, malo se šta uradilo. Oni koji poštuju red i zakon, iz nekih razloga ne žele da upere prst u krivolovce. A policija uglavnom, kažu, zna ko to radi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније