Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 10. 2015. 21:12 >> 21:01

DAN STARIH

"Grabovac" ispunjen do posljednjeg mjesta

Međunarodni dan starih osoba, 1. oktobar, obilježava se danas širom svijeta, a tradicionalno već i u Domu starih Grabovac u Risnu, koji je ujedno i Dan ovog doma. Grabovac je utočište za veliku familiju koji čini 300 korisnika o kojima brine 106 zaposlenih, koji su naročito danas angažovani kako bi korisnicima doma pripremili pravu feštu.

Kuriozitet ovogodišnje proslave su i gosti i kolege iz domova iz Maribora, Kragujevca, Bečeja, Sarajeva i Banja Luke. Uz to, ono što je novina je da će korisnici doma goste obradovati kulturno zabavnih programom, čiji su jedan dio sami kreirali pripremajući pjesme i recitacije za ovu priliku, što je prvi put.

Iako je Dom ispunjen do posljednjeg mjesta, a za smještaj je apliciralo još 50 korisnika koji su na čekanju, direktor Doma, Zoran Vukićević, za Radio Jadran kaže da će danas mjesta biti dovoljno za sve. Kako je rekao, program se odvija u novoj sali velike zgrade paliativne njege koja je renovirana prošle godine.

"U toku je izrada projekta za rekonstrukciju odjeljenja psihogerijatrije. U razgovoru sa arhitektama koji su dobili posao na tenderu imamo čvrsto obećanje da bi projekat trebalo da bude gotov do 1. novembra. Mi smo ovih dana u intenzivnim pregovorima sa ministarkom rada i socijalnog staranja, Zoricom Kovačević, da nakon revizije projekta, obezbijedimo sredstva za ovu rekonstrukciju koja nijesu mala. Vjerujem da ćemo na taj način postaviti "domaći zadatak" kad je riječ o novom okruženju za ljude, kojima, iskreno rečeno, niko nije volio posebno da se bavi", kazao je Vukićević.

Prema njegovim riječima, za rekonstrukciju odjeljenja psihogerijatrije biće neophodno oko 700 hiljada eura. Trenutno u toj zgradi boravi oko 160 ljudi, što je u odnosu na njenu kvadraturu previše.

"U tom objektu je sedam soba, sa po tri kreveta i jednim kupatilom, što je zaista neprimjereno. Novim projektom trebalo bi da svaka ili svake dvije sobe imaju po kupatilo, da smanjimo broj korisnika za 30 tako da bi trebalo da dobiju mnogo bolje uslove za život", smatra Vukićević.

U posjeti domu danas je i ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, sa kojom će Vukićević obaviti niz konsultacija kad je riječ o ovoj rekonstrukciji, ali i o novim projektima, kakav je energetska efikasnost, koji bi trebalo da se realizuje 2017.

"Riječ o jedinom montažnom objektu koji je ostao u krugu Doma, a koga bi trebalo ili kompletno sanirati, ili ukloniti, što će se najvjerovatnije desiti", pojašnjava on.

Slobodnih kreveta u Domu nema, ali se urgentni slučajevi primaju po urgentnoj i skraćenoj proceduri, jer se za one koji su u stanju akutne socijalne potrebe uvijek mora naći krevet. Za pokretne i korisnike psihogerijatrije dom košta 300 eura, smještaj u objektu za paliativnu njegu 450 eura, s tim što samo 15,8% korisnika plaća punu cijenu smještaja.

Inače, Međunarodni dan starih obilježen je i u Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Herceg Novi, čiji su volonteri i ove godine obišli korisnike socijalne pomoći u okviru projekta Briga o starima. I podijelili im pomoć u vidu životnih namirnica.

Crveni krst Tivat organizovao je druženje korisnika, volontera i predstavnika relevantnih institucija i organizacija. Program Briga o starima realizuje se u 16 opština u Crnoj Gori i obuhvata oko 900 korisnika i oko 200 volontera koji pružaju usluge podrške starijim sugrađanima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније