Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 09. 2015. 17:24 >> 17:14
14

PAPOVIĆ OCIJENIO

Nacrt zakona nije poruka Amfilohiju

Donošenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti apsolutno nema veze s navodnom namjerom da se mitropolitu Amfilohiju poruči da se okane priče o NATO-u, što se spekuliše u dijelu javnosti, tvrdi direktor Direkcije za odnose sa vjerskim zajednica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Dragutin Papović.

On je za Atlas TV rekao da je Nacrt zakona završen i dat na javnu rapravu  u skladu s planom Vlade. Papović je istakao da  tokom javne rasprave, koja se završava danas, nijesu dobili nijednu primjedbu od NVO sektora i univerzitetskih profesora prava i dodao da će vjerovatno neke od primjedbi Srpske pravoslavne crkve (SPC) biti prihvaćene.

Papović, koji je od januara na čelu radne grupe koja je sačinila Nacrt zakona, rekao je da Ministarstvo nije bilo u obavezi da zove predstavnike vjerskih zajednica da učestvuju u izradi Nacrta i dodao da onaj ko misli da je oštećen ima mogućnost da pokrene postupak pred nadležnim organom.

“Postavljam pitanje koja se to NVO u Crnoj Gori bavi vjerskim pitanjima. Nijedna NVO nije iskazala interesovanje za Nacrt, niti nam je dostavila primjedbe. Takođe, bilo je primjedbi da nijesmo zvali relevantne stručnjake iz ove oblasti. Može li neko da mi kaže koji su to relevantni stručnjaci”, upitao je Papović.

Na pitanje kolika je odgovornost Ministartva, koje je organizovalo javnu raspravu, a koja u Bijelom Polju i Kotoru nije održana zbog incidenata, on je kazao da su pokušali da organizuju raspravu kao o bilo kom drugom zakonu.

“Ono što se desilo u Bijelom Polju i Kotoru je svojevrsrtan presedan. Ja ne znam za slične događaje na javnim raspravama na okruglim stolovima o bilo kom nacrtu ili predlogu zakona. Nijesmo mogli ni da pretpostavimo da će neko zloupotrijebiti formu okruglog stola. Jer, okrugli sto pretpostavlja učešće stručnjaka koji se bave tom materijom i pretpostavlja učešće velikog broja građana, onda ni jedan okrugli sto ne bi mogao da se održi i onda bi se okrugli stolovi pretvorili u mitinge”, kazao je.

Govoreći o primjedbama SPC, koje su dostavljene na 80 stranica, Papović je rekao da među njima vjerovatno ima onih koje će biti prihvaćene.

“Međutim, mislim da ta vjerska zajednica od početka ima nihilistički, odbacivački stav prema Nacrtu zakona i ne vidimo kod njih raspoloženje za konstruktivnim pristupom”, izjavio je Papović.

On je dodao da se u javnosti namjerno zlonamjerno, pogrešno, tumači da će nakon usvajanja ovog zakona biti nekom crkvenom velikodostojniku zabranjeno da iznosi stavove o društvenim i političkim procesima. Papović je ponovo odbacio ocjene da se ovim zakonom pokušava nacionalizovati crkvena imovina i dodao da će samo država u slučajevima u kojima će to biti moguće utvrditi što je njena imovina. On je, takođe, odbacio mogućnost da od nečije lične procjene  može zavisiti što je državno, a što crkveno, kao i da zakon može biti selektivno primijenjen na štetu SPC.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније