Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

30. 09. 2015. 14:13   >>  14:02

LAZOVIĆ PORUČIO

Zajedničkim snagama protiv sajber prijetnji

Adekvatan odgovor na sajber prijetnje moguće je dati jedino zajedničkim snagama i razmjenom iskustava, ocijenio je ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, navodeći da je ključna uloga u odbrani zaštita kritične informatičke infrastrukture.

 

On je, na regionalnoj konferencije “Sajber bezbjednost”, ukazao na to da se takav događaj prvi put organizuje na ovom području i treći put u Evropi, u cilju podsticanja daljeg jačanja međunarodne saradnje u toj oblasti.

Lazović je ocijenio da su umrežavanje i komunikacija postali nezamjenljiv i krucijalan segment.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se, na osnovu izvještaja Ujedinjenih nacija, kao i drugih međunarodnih organizacija, nalazi na visokom mjestu u pogledu razvoja informacionih tehnologija i sajber bezbjednosti.

„Međutim, u uslovima aktivnih pojava novih prijetnji i naši napori moraju pratiti takav tempo“, ocijenio je Lazović.

Lazović je podsjetio da je strategija sajber bezbjednosti za period 2013.- 2017. godine usvojena i dodao da se akcioni plan strategije u kojem su prepoznati ključni ciljevi uspješno implementira.

On je objasnio da je razvijena pravna legislativa koja je usklađena sa standardima Evropske unije (EU) i NATO-a.

Lazović je kazao da, u saradnji sa nacionalnim partnerima, MIDT radi na planu edukacije djece i roditelja u cilju bezbjednog korištenja Interneta i internet tehnologija.

„Kompleksnost, raznovrsnost kao i brz razvoj sajber prijetnji zahtijeva i visoku ekspertsku kompetentnost službenika, bez koje je efikasna sajber odbrana nemoguća“, naveo je Lazović, objašnjavajući da su iz tih razloga službenici MIDT-a i CIRT tima prošli niz obuka i programa usavršavanja i učestvovali na seminarima i konferencijama.

On je dodao da su uspostavljeni kontakti i razvijena saradnja sa partnerima na regionalnom i međunarodnom planu.

„Zakon o informacionoj bezbjednosti definisaće nadležnosti na polju zaštite i mjere zaštite kritične informatičke infrastrukture“, poručio je Lazović, navodeći da se, u skladu sa preporukama EU, radi i na izradi regulative kojom će precizno biti definisani načini i mjere dalje zaštite KII.

On je, ukazujući na to da Crna ima dugu tradiciju saradnje sa ITU, kao primjer naveo osnivanje nacionalnog CIRT Crne Gore u okviru MIDT-a.

„Siguran sam da dijelimo mišljenje da je sajber prostor transcedentalne prirode, odnosno da ne poznaje granice“, poručio je Lazović.

On je kazao da su u dosadašnjem radu usvojili i podržali brojne deklaracije i inicijative iz sfere sajber bezbjednosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu.

Lazović je podsjetio da je na samitu u Bukureštu, koji su organizovale Sjedinjene Američke Države i Vlada Rumunije, usvojena Deklaracija o saradnji u oblasti sajber bezbjednosti.

On je precizirao da je cilj Deklaracije jačanje institucionalne saradnje i dijeljenje resursa, kao i određivanje kontakt osoba za razmjenu informacija i ocijenio da je to dobar način isticanja pitanja sajber bezbjednosti visoko na političkoj agendi država članica EU i kandidata za članstvo.

„Naša vizija, bezbjedan sajber prostor, stvoriće zdrav i pozitivan ambijent za razvoj, ne samo internet poslovanja, već i svih drugih oblika poslovanja koja koriste ICT tehnologije. Tim prije, imamo razlog više da u narednom periodu udruženim snagama nastavimo da dajemo doprinos podizanju nivoa sajber bezbjednosti“, zaključio je Lazović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније