Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 04. 2013. 19:21 >> 20:39
16

RELIGIJA I POLITIKA

VIDEO: Amfilohije - Jadna je CG ako je Džomić ugrožava

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je danas, komentarišući odluku MUP-a koji je nedavno treći put odbio da produži boravak protojereju Veliboru Džomiću, da određene strukture u Crnoj Gori ne zasnivaju odluke na zakonskim već ideološkim predrasudama.

Sloboda vjeroispovijesti u Crnoj Gori, prema riječima Amfilohija postoji ali, upravo ideološki odnos crkve i države, kako ističe, predstavlja prepreku da zaživi na pravi način. U svjetlu ideologije vidi i registraciju Crnogorske katoličke crkve.

“To se isto dogodilo i sa tzv. Crnogorskom pravoslavnom crkvom CPC pa eto sad Crnogorksa katolička crkva i biće u tom pogledu ako taj princip i to načelo odnosa crkve i države a na temeljima ideologije, onda će se tu roditi još ko zna koliko crkava. Svaki će po svome da kroji i svoga boga i svoju crkvu. Šta to znači Crnogorska katolička crkva? Prije svega crkva je univerzalna po svojoj prirodi, isto kao i Pravoslavna", rekao je Amfilohije.

On navodi i da je Crna Gora jedina država, sa ex-yu prostora koja nije na pravi način regulisala Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama, već se drži Zakona iz vremena komunizma, kao i odnos prema pravoslavnoj crkvi. Potrebno je, smatra, mijenjati i Ustav.

“2007. su vraćene one odrednice koje su važeće bile za komunističko vrijeme. Ustavotvorac se vratio na ta rješenja iz prethodno totalitarno-etatističkog perioda pa je sve definisao kao vjerske zajednice. Elementarna je stvar kada o nekome govorite a hoćete da izrazite poštovanje prema njemu, hoćete da mu date prava koja mu pripadaju treba da mu date i ime koje mu pripada”, rekao je on.

 

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније