Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 09. 2015. 08:36 >> 08:26
11

AZIL

Njemačka odbila 99% zahtjeva građana CG

Savezni zavod za migracije i izbjeglice Njemačke odbio je, kao neosnovane, 99 odsto zahtjeva za azil koje su podnosili azilanti iz Crne Gore, kazao je Pobjedi predsjednik Saveza crnogorskih asocijacija Njemačke Miloš Bukilić.

On tvrdi da nijesu tačni podaci o azilantima iz Crne Gore i uslovima života u prihvatnim centrima koje saopštavaju pojedine crnogorske nevladine organizacije, navodeći da se sve što kaže može provjeriti u Zavodu.

“Podaci koje iznosi nevladin sektor u Crnoj Gori netačni su i to može uticati da već dovoljno ekonomski oslabljeni građani sjevera zapadnu u još težu situaciju. Zbog toga je potrebna brza reakcija nadležnih državnih institucija Crne Gore”, rekao je Bukilić.

On je naveo da u Savezu smatraju i da je neophodno upoznati građane Crne Gore sa načinom i mogućnostima dobijanja azila tako da se odredbe njemačkog i crnogorskog zakonodavstva, koje se odnose na ovu oblast, predstave građanima na razumljiv i praktičan način.

“I vladine i nevladine organizacije trebalo bi da rade za interese države i njenih građana. Iz tog razloga, predlažemo organizovanje okruglog stola gdje bi svi ukrstili argumente, razmijenili informacije i našli najbolje rješenje za izlazak iz postojeće situacije”, kazao je Bukilić.

On je apelovao na NVO i pojedince, koji iznose podatke o broju riješenih zahtjeva crnogorskih azilanata, da dvosmislenim i kontradiktornim izjavama ne zbunjuju građane Crne Gore i tako ih, posredno, dovode u situaciju suočavanja sa problemima za koje ne postoji rješenje.

“Treba uzeti u obzir i činjenicu da su poslije najnovijih zbivanja sa emigrantima iz Sirije i drugih zemalja Bliskog Istoka i Afrike, tražioci azila iz balkanskih zemalja gurnuti u drugi plan i bez mnogo razmišljanja dobijaju negativan odgovor sa prijetnjom zabrane ulaska u zemlje EU i do pet godina”, upozorio je Bukilić.

Pobjeda podsjeća kako u Crnoj Gori ne postoje precizni podaci o broju građana sa sjevera koji su zatražili azil u Njemačkoj i drugim zemljama Evropske unije, ali da iz NVO sektora saopštavaju da je više od 6.000 građana, među kojima su i porodice sa malom djecom, zatražilo azil u EU.

Iz Vlade su negirali takve tvrdnje, ocjenjujući da su stvarne brojke znatno niže. Sa mnogih domaćih i stranih zvaničnih adresa moglo se u posljednjih nekoliko mjeseci čuti da iza "azilantskog talasa" iz Crne Gore stoji takozvana "autobuska mafija", koja potencijalnim azilantima za novac obećava bolji život na Zapadu.

Ne isljučujući mogućnost da među azilantima ima i onih koji napuštaju domove zbog finansijskih razloga, oni upozoravaju da mnogi traže azil u EU zbog lake zarade. Osim smještaja i hrane, u prihvatnim centrima, tražioci azila dobijaju i mjesečnu naknadu koja iznosi oko 140 eura.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније