Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anadolija ]

09. 09. 2015. 11:55 >> 11:44

U PORODICI

Počela SOS linija za žrtve nasilja

U Crnoj Gori danas je zvanično počela sa radom nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici. Tako će sve žrtve nasilja u porodici biti u mogućnosti da pozivom na besplatan broj dobiju adekvatnu zaštitu, pomoć, emocionalnu podršku, kao i sve potrebne savjete.

 

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević kazala je da je u 2011. godini bilo 507 prijavljenih prekršajnih slučajeva nasilja u porodici, dok je u 2014. godini bilo 1.347 prijava za prekršajno djelo nasilja u porodici, što znači da je broj prijava samo u periodu od tri godine porastao za 166 posto.

"Povećan broj prijava nasilja svakako ne sugeriše da je više nasilja u Crnoj Gori, već da je stvoren povoljniji zakonski okvir. Ujedno, povećan broj prijava ukazuje na promjenu svijesti kod građana, koji se sve češće opredjeljuju da prijave nasilje i obrate institucijama za zaštitu“, kazala je Kovačević, povodom početka rada nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici.

Poručeno je kako je uvođenje jedinstvene SOS linije za žrtve nasilja koji se realizuje kroz partnerstvo institucija sa nevladinim sektorom pokazatelj riješenosti Ministarstva rada i socijalnog staranja da istraje i postigne zacrtane najviše standarde socijalne zaštite.

"Želim da napomenem da svaka žrtva nasilja u porodici koja odluči da prijavi slučaj centrima za socijalni rad, dobiće punu podršku, kako u smislu hitnosti, tako i punog angažovanja na procesuiranju predmeta i zaštiti i pomoći. SOS linija za pomoć žrtvama nasilja je besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori, i dostupna je 24 sata, sedam dana u nedjelji. Pozivam sve da daju svoj doprinos da ova kampanja postigne svoj puni efekat, a broj 080 111 111 da bude zapamćen od svih kojima je potreban“, istakla je Kovačević.

Predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Fiona Mek Kluni kazala je da je nasilje u porodici veoma složen problem. Prema njenim riječima, nasilje često ostavlja cjeloživotne posljedice na žrtve, žene i djecu, a nasilno ponašanje se obično prenosi s generacije na generaciju.

"Kada je riječ o Crnoj Gori, podaci ukazuju na to da je svaka treća žena bila izložena fizičkom ili nekom drugom obliku nasilja u porodici. Čini se da patrijahalni stavovi i obrasci ponašanja i dalje prožimaju crnogorsko društvo, i zato su potrebni dodatni napori institucija kako bi se došlo do promjene cjelokupnog društvenog okruženja“, poručila je Mek Kluni.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, govoreći o problemu nasilja u porodici, istakao je da dug put ka rješavanju ovog problema zahtijeva promjenu stavova u društvu.

"Crna Gora još uvijek treba da uloži napore, kako bi obezbijedila zaštitu žrtvama nasilja. EU će nastaviti da pruža podršku reformi socijalne politike u Crnoj Gori“, kazao je Drobnič.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније