Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 08. 2015. 08:25   >>  08:15 1

U CRNOJ GORI

Sporadičan otpor prema vakcinama

Posljednjih godina znatno je opao broj oboljelih od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama, a zarazne bolesti, tvrde stručnjaci, još su oko nas i predstavljaju opasnost po zdravlje djece, ali i odraslih. Kod nas obavezna je vakcinacija protiv 10 zaraznih bolesti.

U Crnoj Gori ne postoji organizovan otpor javnosti i roditelja prema svrsishodnosti i neophodnosti vakcinacija ali, kako kazao je Dnevnim novinama dr Senad Begić iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, trenutno postoje slučajevi pojedinaca ili manjih grupa roditelja čija djeca nisu vakcinisana ili kasne sa vakcinacijom.

Zbog antivakcinalnih poruka koje su bile izuzetno zastupljene, kako u Crnoj Gori tako i u državama okruženja, 2013. 2014., kako je rekao, broj roditelja čija djeca nisu vakcinisana ili kasne sa njom tada je nešto porastao.

"Bez obzira na to, u našoj državi je, zahvaljujući dobroj zdravstvenoj informisanosti i tradicionalno visokom povjerenju građana u pedijatrijsku zdravstvenu službu odaziv roditelja na vakcinaciju dobar. Zahvaljujući veoma visokim obuhvatima u prethodnim decenijama, u Crnoj Gori je stvoren solidan kolektivni imunitet koji je doveo i do indirektne zaštite najosjetljivije djece i pojedinaca koji se zbog uzrasta, teških hroničnih blesti i poremećaja imuniteta ne mogu vakcinisati", rekao je dr Begić.

Razlozi koji leže u osnovi odbijanja vakcinacije su, kaže, složeni i specifični, variraju tokom vremena ali i dijelova svijeta.

"Pod uticajem su različitih faktora kao što su neinformisanost, pogrešna informisanost, a u nekim slučajevima i lažna slika o vakcinama", ističe on.

Begić je naglasio da niko u Crnoj Gori ne želi da naša djeca obolijevaju ili umiru od onih bolesti za koje postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine, tako da se zdravstveni sistem Crne Gore trudi da svakom djetetu budu dostupne najkvalitetnije vakcine, a roditeljima pružene sve neophodne informacije.

Pod uticajem vakcinacije, bez sumnje, tvrdi Begić, u značajnoj mjeri je promijenjen i tok ljudske istorije.

“Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije vakcinacijom se spašavaju životi miliona djece širom svijeta ali, uprkos tome, procjenjuje se da i dalje oko 1,5 miliona nevakcinisane djece u svijetu godišnje izgubi život usljed bolesti koje su mogle biti spriječene vakcinacijom", rekao je.

Vakcinacija ili kazna

U Crnoj Gori roditelji su zakonom obavezni da vakcinišu djecu protiv 10 zaraznih bolesti, a ukoliko odbiju prekršajno će biti kažnjeni shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Sa druge strane, Zakon o pravima pacijenata propisuje da pacijent ima pravo da "slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica". Postavlja se pitanje: da li postoji kolizija postojećih zakonskih normi i da li roditelj ima pravo da odbije imunizaciju u ime djeteta?

U konkretnom je, kažu pravnici, lex specialis Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je imperativan da je to obaveza pod prijetnjom sankcije u vidu prekršajne novčane kazne, u rasponu od 150 do 500 eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније