Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 08. 2015. 11:33   >>  12:25 33

PROTEST LGBT ZAJEDNICE

Hoće u udžbenike i pravo na okupljanja

LGBT aktivisti održali su danas javni protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, na kome su zatražili bolju saradnju sa Vladom i efikasnije sprovođenje LGBT politike. Traže i štampanje inkluzivnih LGBT udžbenika, i pravo na mirna okupljanja.

Tražili su i da se otklone svi raniji uzroci nefunkcionisanja koordinacije i monitoringa vladine LGBT politike. 

LGBT aktivisti su zatražili da se uspostavi trajan i održiv vid blagovremenog informisanja njihove zajednice o aktivnostima koje sprovodi Vlada.

Traže i dijalog na svim poljima o prihvatanju LGBT osoba i snažnijoj edukaciji javnosti o toj populaciji. Jedan od zahtjeva s protesta je da se odmah pristupi kreiranju plana postepene reforme udžbenika s planom pripreme i štampe inkluzivnih LGBT udžbenika. 

Jedan od zahtjeva je i da se konačno u funkciju stavi tim povjerenja LGBT zajednice i Uprave policije, kao i da se prestane s trajnim zabranama mirnih javnih okupljanja LGBT zajednice.

Na protestu je saopšteno i da je mirno okupljanje LGBT aktivista moguće održati samo u Podgorici. Kažu i da je LGBT inkluzija na lokalnom nivou mrtvo slovo na papiru.

"Život LGBT osoba u pojedinim sredinama je nepodnošljiv. Pojedini gradonačelnici, u čemu prednjači Nikšić diskriminišu lokalne LGBT inicijative", poručeno je sa skupa. 

Organizatori okupljanja LGBT Forum Progres, LGBTIQ Socijalni Centar i Institut za LGBT turizam su saopštili da su sve LGBT organizacije u Crnoj Gori, bez razlike, ocijenile da primjena vladine LGBT politike u potpunosti stagnira i da se ne postižu očekivani rezultati. 

"Takođe sve LGBT organizacije u Crnoj Gori, bez razlike, ocijenile su da uspostavljeni model koordinacije i monitoringa implementacije LGBT politike nije efikasan i evidentan je izostanak posvećenosti svih državnih organa i njihovih predstavnika tom procesu", navedeno je u saopštenju.

Oni tvrde da se mjesecima toleriše činjenica da nije imenovan vladin Nacionalni koordinator za implementaciju LGBT politike i LGBT zajednici, s različitih adresa, pružaju se, tim povodom, zbunjujuće i kontradiktorne informacije. 

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније