Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Pobjeda

22. 08. 2015. 08:10   >>  08:00 2

STEČENA KRIMINALOM

Imovina će se oduzimati i rođacima

Imovinska korist stečena kriminalom oduzeće se od počinioca krivičnog djela, ali i člana njegove porodice, bez obzira da li živi u zajedničkom domaćinstvu sa njim, predviđeno je odredbama zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, čiji je prijedlog Vlada utvrdila na sjednici u četvrtak.

Članom porodice, kako predviđa zakon, smatra se bračni ili vanbračni supružnik, srodnik po krvi u pravoj liniji do bilo kog stepena, u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili srodnik po tazbini zaključno do drugog stepena.

Ovako radiklana mjera objašnjenja je ispunjavanjem obaveza iz NATO agende. Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da se imovinska korist za koju postoji osnovana sumnja da je stečena kroz kriminalnu djelatnost oduzima, ukoliko njen vlasnik ne dokaže da je njeno porijeklo zakonito, piše Pobjeda.

Imovina se, prema odredbama ovog zakona, može oduzeti ako je stečena u periodu prije ili nakon izvršenja krivičnog djela do pravosnažnosti presude, kad sud utvrdi da postoji vremenska povezanost između perioda u kojem je stečena i drugih okolnosti koje opravdavaju oduzimanje imovinske koristi.

„Osnovana sumnja da je imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću postoji ako je imovina učinioca, odnosno osumnjičenog za teška krivična djela, u nesrazmjeri sa njegovim zakonitim prihodima navedeno je u predlogu zakona. U slučaju da je imovinska korist stečena kriminalnom djelatnošću sjedinjena sa imovinom stečenom na legalan način, zakon predviđa, oduzimanje ukupne imovine dok se ne procijeni vrijednost one koja je stečena kriminalom“, stoji u Prijedlogu zakona.

Proces otkrivanja i identifikovanja imovinske koristi stečene kriminalom policija može, kako je predviđeno odredbama ovog zakona, pokrenuti samoinicijativno ili po nalogu državnog tužioca, dok su državne institucije, lokalne samouprave i pravna lica koja obavljaju javna ovlaščenja dužna da policiji dostave podatke potrebne za utvrđivanje ove imovine. Prijedlogom zakona proširen je i katalog krivičnih djela u odnosu na mogućnost proširenog oduzimanja imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Zakon predviđa da se prvo zamrzava, a nakon pravosnažne presude, oduzima imovina osuđenim kriminalcima, kao i ona imovina za koju oni ne uspiju da dokažu da je stečena na zakonit način.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније