Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 08. 2015. 14:07 >> 13:58
3

"SOUTH RIVER"

Radonjić: Balastni tankovi bili suvi

Obilaskom balastnih tankova na brodu „South river“ u doku 6 Jadranskog brodogradilišta Bijela, inspektor je utvrdio da su tankovi bili suvi i da nema tragova punjenja balasta.

Inspekcija je, kako je saopštio generalni direktor Direktorata za pomorstvo, kapten duge plovidbe, Vladan Radonjić, 13. avgusta počela istragu po nalogu stečajnog upravnika brodogradilišta.

Takođe je utvrđeno da su svi čepovi konstruktivno locirani na dnu broda, koji služe za ispuštanje bilo kakve vode u balastnim tankovima, bili otvoreni i da nije postojala mogućnost da se voda zadrži u tankovima prilikom eventualnog punjenja već bi ista bila ispražnjena kroz otvore na dnu broda. Takođe, treba napomenuti da brod koji je podignut na suvom doku nema mogućnost samostalnog punjenja balastne vode jer se njegovi usisi za morsku vodu nalaze na suvom“, navodi se u saopštenju.

Radonjiće je pojasnio da je režim rada svakog broda koji se nalazi na suvom doku da se struja i voda za potrebe posade dobijaju jedino preko samog doka.

„Jedina voda koja se priključuje sa obale je voda za potrebe protivpožarnog sistema koja je kontrolisana od strane dokera i nedovoljna za neko ilegalno punjenje tankova. Poslije 11 godina plovidbe i 7 do 8 izvršenih dokova po stranim remontnim centrima, odgovorno tvrdim da punjenje vode u brod koji se nalazi na suvom doku je samoubilački potez sto je i sam kapetan broda izjavio na pitanja inspektora da li je punio vodu u balastne tankove“, rekao je Radonjić.

Dodaje da je, vodeći se sumnjom da je zaista došlo do punjenja balastnih tankova, naložio da se inspekcijski nadzor proširi 14. avgusta i na suvi dok 6 , jer, kako je objasnio, ukoliko je došlo do bilo kakvog dodatnog opterećenja broda, ta pomjeranja su se morala odraziti i na sami dok.

„Inspektor sigurnosti plovidbe je izvršio površinski pregled i konstatovao da brod treba pregledati i u dijelu konstrukcije što je u nadležnosti Uprave pomorske sigurnosti kao dio vanrednog pregleda države zastave. Nakon dobijenog izvještaja sam uputio zahtjev Upravi pomorske sigurnosti – tehnički inspektorat Tivat, da se obrati brodogradilištu Bijela radi stvaranja uslova za obavljanje vanrednog pregleda koji uključuje pregled doka bez opterećenja, njegovih konstruktivnih uzdužnih i poprečnih elemenata“, saopštio je Radonjić.

Pozvao je radnike da, radi obezbjeđivanja sigurnog rada na doku 6, poslušaju inicijativu stečajnog upravnika i kompletiraju radove, kako bi se dok spustio u vodu, oslobodio opterećenja i bio spreman za vanredni pregled, koji će izvršiti Uprava pomorske sigurnosti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније