Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2015. 16:52 >> 17:16
15

LIBERALI CERIĆU

"Građanima CG ne trebaju moralni savjetnici"

Apsolutno su neprihvatljivi posljednji navodi bivšeg reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafe Cerića, koji populističkim riječima sumnjive istinitosti pokušava da dovede u pitanje građanski koncept crnogorske države koja je komotna za sve njene građane, saopšteno je iz Liberalne partije.

Podsjetimo, Cerić je, povodom nedavnog osnivanja nestranačkog udruženja Crnogorski pokret, kazao da su Crnogorci svjesni da su Bošnjacima najviše dužni za njihove patnje. On je kazao da u tom pokretu ne smije biti ni jedan Bošnjak, da ni jedan Bošnjak ne smije svoju glavu dati, niti svoju dušu prodati nikome, posebno ne Crnogorcima, jer su Crnogorci uzeli mnogo glava bošnjačkih, jer su Crnogorci mnogo duša bošnjačkih uprljali.

“Crnogorci sad imaju svoj crnogorski pokret pa neka se igraju sa svojim glavama i neka svoje duše prodaju jedni drugima… Neka Bošnjake ostave na miru”, zaključio je Cerić, aktuelni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

U reagovanju Liberalne partije se navodi da građanima i građankama Crne Gore, kako se god oni osjećali i u što god intimno vjerovali, ne trebaju i nikada nijesu bili potrebni duhovni i moralni savjetnici i gurui koji, gotovo redovno, iz država regiona zabrinuto lamentiraju nad crnogorskim građanima i njihovim međusobnim odnosima.

Portparol LP-a, Ammar Borančić, kazao je da su takvi pritisci na crnogorske građanke od strane različitih religijskih skupina i njihovog klera, postali gotovo svakodnevna pojava.

"Ono što pomaže u njihovom prepoznavanju jeste zajednička intencija da naruše, vjekovno kvalitetne, odnose i prihvatanje među Crnogorcima svih konfesija i drugih nacija u Crnoj Gori, propagirajući, manje ili više transparentno, vjerski i nacionalistički fundamentalizam i narušavajući sekularni i građanski karakter crnogorskog društva, koji je njima, izgleda, nerazumljiv", saopštio je Borančić.

On smatra da je veoma važno rimjetiti i praksu vjerskih vođa koja etiketira cijele nacije i kolektivizuje pojave različitih zločinačkih i totalitarnih ideologija čije žrtve su bili svi oni koji su tražili slobodu ili su na bilo koji način razmišljalji drugačije od poželjnog, pa kojoj god vjeri i naciji da su pripadali.

"Zato je ovo posebno sramno u smislu sjećanja na žrtve agresivnih i zločinačkih politika, u čije ime se danas, pokušavaju ponovo uspostaviti temelji takvih politika na različitim stranama kojima je šovinizam i bezumlje zajednička odlika", istakao je Borančić.

Kazao je da ohrabruje činjenica da je Vlada Crne Gore otvorila javnu raspravu o Zakonu o slobodi vjerosipovjesti koji će, prema njegovoim riječima, konačno snažno zaštiti društvo i svakog građanina od "pogubnih klerikalnih uticaja koje su na ovim prostorima pojedinci u ime vjerskih zajednica propagirali, a uvijek na štetu mira".

"Moramo braniti Crnu Goru koja će biti kuća, kako mene kao nacionalnog Crnogorca islamske tradicije, kako i Crnogorcima drugih konfesija tako i svim narodima koji dijele zajednički život i sudbinu u ovoj državi", poručio je portparol LP-a.

Borančić je podsjetio da je Liberalna partija Crne Gore 2012. godine na međunarodnoj Konferenciji liberala u Budvi usvojila Deklaraciju “Sekularizam i građanska emancipacija u Jugoistočnoj Evropi” koja je, kak je istakao, jasno prepoznala ozbiljnost ovog problema u regionu i posljedice koje može da ostavi njegovo nerješavanje u najkraćem roku.

"Ono što je najvažnija poruka, jeste da nijedno pojedinačno vjerovanje ili sistem vjerovanja nema monopol nad istinom", zaključio je Borančić.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније