Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 08. 2015. 14:32   >>  14:22

YIHR TRAŽI

Osnovati regionalni kancelariju za mlade

Osnivanje regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana garantuje mir i prosperitet, a potrebno je da Vlade u regionu izraze zajedničkku volju za unapređenje saradnje te populacije, navodi se u Deklaraciji Mreže Inicijative mladih za ljudska prava.

 

Regionalnu mrežu Inicijative mladih za ljudska prava čine organizacije u pet država u regionu - Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora a Deklaraciju je potpisalo 47 organizacija iz regiona.

U Deklaraciji, povodom Međunarodnog dana mladih, ističe se potreba intenziviranja procesa uspostavljanja Regionalne kancelarije za mlade Zapadnog Balkana, u susret Konferenciji o Zapadnom Balkanu koja će biti održana krajem avgusta u Beču.

“Mi, mladi Zapadnog Balkana, ujedinjeni u namjeri da doprinesemo očuvanju mira i njegovanju antifašističkih i evropskih vrijednosti u našim društvima, želimo više mogućnosti za nesmetano kretanje po regionu i Evropi, za srijetanje drugih i drugačijih mladih i razmjenu iskustava sa njima“, navodi se u Deklaraciji.

Organizacije potpisnice Deklaracije navele su da to vide kao najbolji način da prevaziđu višegodišnje nesporazume, prepreke i izolaciju, koji su im, kako su dodali, nametnuti kao realnost od starijih generacija i kao posljedica događaja koji su se desili prije njihovog rođenja ili u njihovom ranom djetinjstvu.

U Deklaraciji su pojasnili da, uprkos tome, žele da upoznaju druge kulture i zajedno sa mladima iz ostalih državaa regiona odgovorno grade zajedničku budućnost.

Žele da, kako se naveli, znaju šta im se desilo u prošlosti i ko je odgovoran za to kako bi prihvatili činjenice, suočili se sa njima i na tim temeljima gradili pomirenje.

„Hoćemo da budemo dio one Evrope u kojoj se cijeni istina, odgovornost, pravičnost, saradnja i pomirenje”, poručili su u Deklaraciji.

U Deklaraciji se navodi da vjeruju da je društveno – politički, demokratski, ekonomski, socijalni i svaki drugi napredak društava neraskidivo povezan sa poštovanjem ljudskih prava i dodaje da dijele zajedničku viziju društva u kojem svako podjednako uživa svoja neotuđiva prava i slobode.

Imaju, kako su naveli, viziju miroljubivog i prosperitetnog regiona koji čine inkluzivna društva koja sarađuju na osnovama povjerenja i uzajamnog razumijevanja.

“Imajući sve ovo u vidu, pozivamo Vladu Crne Gore da na predstojećoj Konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču podrži inicijativu za osnivanje Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i očekujemo da sve Vlade država u regionu izraze zajedničku volju za unapređenje regionalne saradnje mladih”, poručili su u Deklaraciji.

Deklaracija je dostavljena Vladi.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније