Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2013. 16:31   >>  16:31 1

SVJETSKI DAN KNJIGE

B.Polje: Otvorena biblioteka "Medijski dijalozi"

Povodom Svjetskog dana knjige,u prostrijama Radija Bijelo Polje, danas je otvorena biblioteka „Medijski dijalozi“,pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.Riječ je o programu prvom takve vrste u Crnoj Gori, koji je dio projekta „Medijska pismenost” i rezultat saradnje Radija Bijelo Polje i Međunarodnog naučnog časopisa „Medijski dijalozi„.

U prelijepom prostoru naučno-stručne biblioteke “Medijski dijalozi“ Radija Bijelo Polje,od danas se nalazi preko 2000 naslova iz oblasti medija, što predstavlja najljepši doprinos Svjetskom danu knjige i autorskih prava koji se danas obilježava u Svijetu.Tim povodom velikom broju ljubitelja knjige i medija  obratio se i  generalni direktor Direktorata za medije ministarstva kulture mr Željko Rutović.

Projekat “Medijska pismenost”,je veoma bitan, posebno danas, kako bi živuća društvena I pojedinačna bića razumjela stvari i procese, te sve ono što se nalazi sa one strane medijskog ogledala.Zašto su neke poruke,tako snažno zaokupile danas, medijski prostor i kako da medijskom naobrazbom pronađemo način da se odbranimo od hiper-ekstezivne ponude koju svakodnevno imamo na digitalno umreženom nebu,gdje  sve više imamo tabloidnig i senzalističkih sadržaja.  Tako, nažalost, dobijamo sve više medija koji su daleko od svog tradicionalnog izvorišta,koji gube, osnovnu edukativnu,obrazovnu i informativnu ulogu  konstatovao je direktor Direktorata za medije ministarstva kulture mr Željko Rutović, tokom današnje svečanosti, ističući važnost medijske pismenosti iz viže razloga.

“Među ciljevima projekta “Medijska pismenost”, je svakao i želja da on bude svetionik,jednog novog tretmana,modeliranja medijske kulture te da praktično pokaže i više od toga, primjer zdravog održivog partnerstva i institucionalno javnog partnerstva i održivosti te način na koji  se udružuju sjedinjuju i sinergetski artikulišu naši resursi odnosno naša pojedinačna pamet. Ovo jeste zorni egzemplar kako združenim snagama možemo zajednički napraviti kvalitetno nova dobra i novu mapu puta kojom bi se trebalo rukovoditi ne samo u društvu već i nekim odrednicama i tokom raznih kriza koje potresaju svijet“,kazao je Rutović.

“Mnoge činjenice nam ukazuju na to da ćemo tajne našeg bitisanja u budućnosti tražiti između neograničenih ljudskih potreba i veoma ograničenih resursa.Onda je još veća istina da knjige u kojima jeste znanje, treba da ga kao jedini neograničeni resurs plasiraju publici, da ga čuvaju i da ono treba da traje onoliko koliko budu trajali ljudi koji ga budu prenosili”,istako je glavni i odgovorni urednik časopisa “Medijski dijalozi“, Mimo Drašković.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Komuna”, Amer Ramusović, poklonio je biblioteci dosadašnje brojeve tog časopisa, koji će i u narednom periodu popunjati fond ove naučno-stručne biblioteke.Poziv svima koji mogu da daju doprinos ovom projektu ,uputio je predsjednik Savjeta Radija Bijelo Polje, dr Rajo Cerović, koji je biblioteci poklonio stotinu naslova. Direktor Radija Bijelo Polje, je pozvao sve zainteresovane da koriste novoosnovani naučno stručni knjiški fond te  brojne  audio zapise koje svjedoče o značajnijim dešavanjima na ovim prostorima.

Vukoma Kljajević,Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније