Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

10. 05. 2015. 10:41   >>  10:33 7

POSJETA BSCG

Pričali o investicijama, državnim simbolima...

Delegacija Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku boravila je krajem porošlog mjeseca u našoj zemlji. Ulaganja, državni simboli, pokretanje biznisa i sprečavanje iseljavanja sa sjevera samo su neke od tema razgovora s predstavnicima državne i lokalnih vlasti.

 

 

Tokom posjete Crnoj Gori, predsjednik i generalni sekretar Bošnjačkog saveza, Esad Rastoder i Hasan Pupović, susreli su se sa predsjednikom skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Miodragom Vukovićem, s kojim su razgovarali o vezama i bliskosti dijaspore sa matičnom državom, kao i mogućim ulaganjima.

"Osim potencijalnih ulaganja u domovinu, prestavnike dijaspore je interesovalo i još neriješeno pitanje crnogorskih državnih simbola, posebno grba i zastave. Na to pitanje nije se mogao dobiti adekvatan odgovor, dakle kad bi se to moglo riješiti na obostrano zadovoljstvo", kazao je za Portal RTCG, generalni sekretar Bošnjačkog saveza u Njujorku, Hasan Pupović.

On navodi kako je dijasporena na neki način prevarena kad je to u pitanju, još od vremena referendumskih dana.

"Nadamo se skorom rješenju i donošenju konačne odluke da ti simboli budu građanski, kako je bilo najavljeno u početku", navodi Pupović.

Istakao je i kako je tokom posjete bilo riječi o ulaganju u nekretnine ili turizam, a teme razgovora su bile stočarstvo i poljoprivreda. Država bi, kako je rekao, trebalo da zaustavi iseljavanje omladine sa sjevera, na način što bi im se omogućili povoljni krediti za pokretanje sopstvenog biznisa.

Tokom boravka u Crnoj Gori, delegacija Bošnjačkog saveza posjetila je i novoformiranu opštinu Gusinje.

"Informisali su nas tokom razgovora da su dobili iz državnog fonda oko pet stotina hiljada eura za novu opštinsku zgradu", rekao je Pupović, navodeći da je izostala obećana pomoć gusinjske dijaspore, koja je za svoj kapital tražila pismene garancije.

Slično je i sa opštinom Petnjica, iz koje su saopštili da, posebno dijaspora iz Luksemburga, traži veće sigurnosti za svoja ulaganja.

"Zabrinjava, međutim, masovno iseljavanje omladine u zemljama Evrope. Država bi trebalo da povede mnogo više računa o ulaganju u stočarstvo i poljoprivredu, da bi ta omladina služila sebi, a ne drugima", rekao je Pupović, navodeći da su posjetili i Bijelo Polje, gdje su razgovarali s gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem.

Susrete su imali sa predsjendikom parlamenta Rankom Krivokapićem, Ibrahimom Čikićem i crnogorskim reisom Rifatom Fejzićem.

"Razmijenjena su neka pitanja o nesuglasicama vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a posebno u Islamskoj zajednici Plava i Gusinja u Njujorku", rekao je Pupović.

On je, kako je saopštio, imao susret sa gradonačelnikom Podgorice Slavoljubom Stijepovićem i sekretarkom za kulturu i sport Nelom Savković Vukčević, sa kojima je razgovarao o renoviranju oronulog zatvora "Jusovača".

"Predloženo je da se zatvor renovira i u njegovom krugu napravi manji trgovinski centar, posebno veća prostorija za muzejsku namjenu. U tom muzeju bi trebalo da se nađu svi eksponati ili artikli iz osmansko-crnogorskih ratovaa, uvažavajuci obje strane podjednako. To je moje lično bilo insistiranje zbog osnivanja  mog plemena sa tog područja strazarnice Jusovackog zatvora. Gdje je došlo do upoznavanja Koll Pupa i turkinje Fize, ćerke stražara zatvora Jusovača. Koll Pupo je ime Pupo ostavio za prezime, kojem su njegova pokoljenja dala ili nasilno dobila vić u 1912. i 13. godini. Tada je on dobio ime Omer prelaskom na Islam, a Pupo mu je ostalo za prezime", rekao je Pupović.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније