Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

09. 04. 2015. 17:50 >> 17:43
7

SKUPŠTINA ODLUČILA

Vojvodina: Prijemni i na crnogorskom

Osim na zvaničnim službenim jezicima u Vojvodini, budući studenti prijemni će moći da polažu i na crnogorskom, češkom, bugarskom, koji su u upotrebi u pojedinim lokalnim samoupravama, saopšteno je iz udruženja Krstaš.

Skupština Vojvodine usvojila je odluku kojom se visokoškolske ustanove obavezuju da polaganje prijemnog ispita organizuju i na jezicima nacionalnih manjina, odnosno nacionalnih zajednica, pod uslovom da je u pitanju jedan od jezika na kojem se, na teritoriji Vojvodine, izvodi redovna srednjoškolska nastava.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov kaže da je takva odluka postojala i ranije, ali su pojedini fakulteti pronašli pravnu rupu u tom dokumentu, kako bi izbjegli obaveze.

“Cij je da Vojvodina stvarno bude ono što jeste, region u političkom smislu ili mjesto na kom živimo u nadi da smo svi ravnopravni u svakom obliku. Ovim pokazujemo da će to preći s riječi na djelo”, kaže Pavlov.

Crnogorski jezik je službenoj upotrebi u opštini Mali Iđoš uveden je 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara i Crnogorske partije.

"Dosadašnja iskustva pokazuju da je na Univerzitetu u Novom Sadu godišnje svega dvadesetak zahtjeva da se prijemni polaže na jeziku manjinskih zajednica, ali u Sekretarijatu ističu da je najvažnije da postoji mogućnost izbora, ma šta statistika pokazala", saopšteno je iz "Krstaša".

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније