Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Anadolija ]

19. 03. 2015. 08:47 >> 08:41
1

U ZAGREBU

Obilježeni Dani crnogorske kulture

U sklopu tradicionalnih Dana crnogorske kulture 2015. godine, u Muzeju Mimara održan je koncert klasične muzike. Ovo je samo jedan u nizu klasičnih koncerata i događaja koje organizuju udruženja i društva crnogorske manjine u Zagrebu.

 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore te Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine organizovali su koncert u Muzeju Mimara na kojem su nastupile Gjalyie Pelingu, sopran, i Fatime Katana Buzuku na klaviru.

Uz aranžmane klasičnih kompozitora, poput Šuberta i Mocarta, ovaj klasični duet izveo je obrade dviju narodnih pjesama, jednu iz Albanije, a drugu iz Crne Gore.

Ovo je prvi u nizu koncerata klasične muzike koji će se i ove godine održati u Zagrebu u organizaciji spomenutih udruženja, a na događaju je prisustvovalo nešto manje od stotinu posjetitelja.

Dušan Mišković, predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, izjavio je kako je ovo društvo jedno od aktivnijih društava nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu koje na svojoj adresi u Trnjanskoj ulici mjesečno održava četiri do pet manifestacija.

Tradicionalno se i ove godine održavaju Dani crnogorskog dokumentarnog filma koji su započeli autorskim filmovima, a sljedeći mjesec se repertoar nastavlja radovima dokumentarista Živka Nikolića.

Društvo ima i svoj zbor koji izvodi crnogorske narodne pjesme i redovno nastupa na manifestacijama u Hrvatskoj i inostranstvu.

U Zagrebu i okolini, prema podacima ovog društva, ima preko 1.600 Crnogoraca. Na Lučindanskim susretima okupi se preko 600 pripadnika crnogorske manjine, a ove godine grad gost biće Podgorica. Društvo priprema 500 godina od Oktoiha, prve štampane knjige na Cetinju koja je ujedno jedna od prvih štamparija na ovim prostorima.

Dušan Mišković je istaknuo kako Crnogorci na tlu Hrvatske postoje kontinuirano preko 350 godina, a najčešći razlog njihova dolaska bio je, kaže Mišković, školovanje, te je korpus ove manjine visoko obrazovan.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније