Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

24. 02. 2015. 14:06 >> 14:00
4

ZVANIČNA POSJETA

CKM: Promovisati CG kulturu u Srbiji

Predsjednik Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović posjetio je Crnogorski nacionalni savjet u Srbiji. Ovo je bila prva zvanična posjeta jedne organizacije Nacionalnom savjetu.

 

„Na prvom mjestu je formiranje četiri odbora iz oblasti koje su u nadlježnosti Nacionalnog savjeta -  kultura, obrazovanje, informisanje na nacionalnom jeziku i službena upotreba jezika i pisma. Time se postavljaju temelji Savjeta jer je zadatak stručnih odbora veliki, a to je pripremanje programa za naredne četiri godine”, kazao je  zamjenik predsjednika Crnogosrkog nacionalnog savjeta Branislav Sekulić.

On je kazao da programi  moraju imati za cilj promociju crnogorske kulture, identitetskih vrijednosti, saradnju sa institucijama u sredinama gdje Crnogorci žive, uvodjenje jezika u opštinama u kojima za to postoji zakonski osnov, osnivanje časopisa i redakcije na nacionalnom jeziku, nacionalne biblioteke, pozorišta.

“Za sve to pored ogromnog entuzijazma i rada potrebna nam je podrška naše matične države, Crne Gore. Želim da istaknem da smo do sad imali odličnu saradnju sa ambasadorom Crne Gore u Srbiji gospodinom Branislavom Mićunovićem i njegovim saradnicima“, kazao je Sekulić.

Na sastanku je razgovarano o modelima saradnje na projektima koji imaju za cilj promociju kulture,  tradicije i običaja. Dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji sredinom aprila kada članovi Savjeta budu išli u uzvratnu posjetu CKM-u.

“Damjanović je čestitao formiranje Savjeta, poželio uspješan rad i ponudio podršku CKM-a. On je izrazio očekivanja da će Savjet uspjeti da ispravi lošu sliku kod Crnogoraca u Srbiji, koju je dizajnirala Crnogorska partija i udruženja okupljena oko nje. Predsjednik CKM-a  je pozvao članove Savjeta da međusobne razlike i nadgornjavanja ostave po strani i da svoje kapacitete ujedine i daju svoj doprinos afirmaciji crnogorskog identiteta”, navodi se u saopštenju.

On je izrazio očekivanja da će u rad odbora biti uključen što veći broj mladih na kojima počiva budućnost crnogorske zajednice u Srbiji.

Damjanović je apelovao na Savjet da u saradnji sa Ambasadom iskoristi dobre odnose vlada Crne Gore i Srbije i otpočnu proceduru rješavanja dobijanja crnogorskog državljanstva.

Damjanović je takođe pozvao predsjednika Nacionalnog savjeta Ratka Šoća da, kada budu organizovali proslavu 21. maja na Cetinju, u sklopu nje bude organizovana izložba njegovih djela.

Damjanović i Šoć su se u razgovoru saglasili da Savjet u sklopu svog rada osnuje posebnu kancelariju za mlade koja će se baviti mladima i organizovati projekte koji su usmjereni ka njima.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније