Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

23. 11. 2014. 17:00 >> 17:09
1

"KRSTAŠ" SMATRA

"Statut da predvidi samo tri potpredsjednika"

Sjednica Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, na kojoj bi trebalo da se usvoji statut, biće održana sjutra u Vrbasu. Iako su izbori za Nacionalni savjet održani prije mjesec dana, voljom vrbaške većine tek danas, dan uoči sjednice na kojoj se usvaja najveći pravni akt i bira predsjednik, upriličen je sastanak sa delegacijom članova savjeta sa zajedničke izborne liste udruženja iz Lovćenca, Subotice, Novog Sada, Beograda i Prokuplja.

Advokat Bojan Bojat i član savjeta Veselin Mitrović su u razgovoru sa delegacijom vrbaške većine, koju je predvodio funkcioner Demokratske stranke u opštini Vrbas Branislav Sekulić, istakli da je "neprihvatljivo da se statutom savjeta predviđa pored funkcije predsjednika i funkcija zamjenika predsjednika i pet potpredsjednika od kojih je jedan prvi potpredsjednik". 

"Mađari, kao najbrojnija i najorganizovanija manjinska zajednica u Srbiji kojih ima 10 puta više nego Crnogoraca, svojim statutom  su predvidjeli funkciju predsjednika i maksimalno dva potpredsjednika", saopšteno je iz udruženja "Krstaš".

Bojat i Mitrović su iznijeli stav da se statutom predvidi izbor predsjednika i maksimalno tri potpredsjednika po teritorijalnom principu kako bi se uvažila činjenica da Crnogorci žive na cijeloj teritoriji Srbije.

"Vrbaška većina je statutom predvidjela i 9 stalnih odbora, što je jedinstven slučaj u poređenju sa drugim nacionalnim savjetima. To jasno ukazuje namjeru da se po principu partijske metodologije, pored 7 predsjedničkih i potpredsjedničkih funkcija, zadovolje ambicije svih 16 članova savjeta koji za sada čine većinu. Zakon predviđa odbore za kulturu, obrazovanje, informisanje i odbor za službenu upotrebu jezika i pisma", navodi se u saopštenju.

Kako smatraju u "Krstašu", imajući u vidu tajming i temu, sastanak je imao za cilj da se formalno pokaže želja vrbaške većine za saradnjom i zajedničkim radom, ali, kako su saopštili, napretka u suštinskoj saradnji nema jer se nije razgovaralo o programu rada savjeta, stručnim kadrovskim rješenjima i ravnopravnom ućešću u radu svih 23 člana savjeta. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније