Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

09. 11. 2014. 09:40 >> 09:36
9

"KRSTAŠ" O SAVJETU

Zastupati interese svih Crnogoraca u Srbiji

Sedam članova savjeta, sa zajedničke liste organizacija koju predvodi Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš", spremni poručuju da preuzmu dio odgovornosti u kreiranju i sprovođenju programa prvog Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Republici Srbiji, u cilju očuvanja nacionalnog identiteta crnogorske zajednice u Srbiji.

"Sedam članova savjeta, sa zajedničke liste spremni su za konstruktivan dogovor, za angažovanje svojih, ali i intelektualnih i obrazovnih kapaciteta iz cijele crnogorske zajednice u Srbiji, prije svega u vođenju krucijalnih odbora nacionalnog savjeta, Odbora za obrazovanje i Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma", poručuju iz "Krstaša".

Međutim, kako navode, nakon što je Republička izborna komisija donijela rješenje o dodjeli mandata za 23 člana Nacionalnog savjeta, nastavlja se zabrinjavajuće ponašenje većinske grupe od 16 članova.

"Kreirani izbornim inžinjeringom od strane odbora Demokratske stranke i SPS iz Vrbasa, uz koordinaciju saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu iz reda lokalnog stanovništva, nastavljaju predizbornu politiku nipodaštavanja i ignorisanja rada i postojanja crnogorske zajednice na cijeloj teritoriji Srbije. Cilj je monopol i lokalizovanje savjeta u opštini Vrbas", poručuju iz udrženja "Krstaš".

Po rezultatima posljednjeg popisa stanovništva, Crnogorci u Srbiji žive u 173 opštine i nema ih samo u opštinama Crna trava i Malo crniće.

Članovi nacionalnog savjeta Aleksandra Vučinić, Dušan Žugić, Miloš Paović, Nikola Muhadinović, Dragan Martinović, Jovana Joksimović i Veselin Mitrović zastupaju Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, Zajednicu Crnogoraca Prokuplja, Crnogorska kulturno prosvjetna društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i „Montenegrina“ iz Subotice, Crnogorski kulturni centar Beograda, Udruženje Crnogoraca Vojvodine i 1.535 građana crnogorske nacionalnosti koji su ih delegirali u izbornom procesu.

"Konstitutivna sjednica nacionalnog savjeta se očekuje uskoro, saziva je ministar i zakonski je regulisano da se održi u roku od 20 dana od utvrđivanja konačnih rezultata izbora", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније