Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 10. 2014. 17:15 >> 17:14

UDRUŽENJE "KRSTAŠ"

Na Nacionalnom savjetu velika odgovornost

Predstavnici udruženja “Krstaš” zadovoljni su činjenicom da je njihova lista osvojila 7 od 23 mandata u Nacionalnom savjetu crnogorske zajednice u Srbiji i na taj način, kako kažu, spriječila pokušaj da se formira Nacionalni savjet bez autentičnih predstavnika crnogorske zajednice u Srbiji.

U zgradi Skupštine Srbije u Beogradu, u nedjelju 26. oktobra, izabran je prvi Nacionalni savjet crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

"Izbori su protekli mirno izuzev pokušaja izazivanja incidenta od strane Slavka Višnjića iz Vrbasa, jednog od potpisnika dokumenta 2013. godine kojim se traži da se crnogorski jezik NE uvede u službenu upotrebu u Vrbasu", navodi se u saopštenju "Krstaša".

Crnogorska udruženja koja podržavaju nacionalni program koji sprovodi Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš" nastupili su sa zajedničkom listom čiji je nosilac profesor književnosti Aleksandra Vučinić.

Pored "Krstaša" listu su podržali Zajednica Crnogoraca Prokuplja, Crnogorska kulturno prosvjetna društva “Princeza Ksenija” iz Lovćenca i “Montenegrina” iz Subotice, Crnogorski kulturni centar Beograda i Udruženje Crnogoraca Vojvodine.

"Uspjeh je veći znajući da je konkurentska lista, koja je osvojila 16 mandata, podržana od velikog broja delegata generisanih u elektorsku skupštinu od strane Demokratske stranke i SPS iz Vrbasa, i sa punom logistikom saradnika za dijasporu, iz reda lokalnog stanovništva, u Ambasadi Crne Gore u Beogradu", navodi se u saopštenju udruženja "Krstaš".

"Krstaš" se, kako navode, zalaže da Nacionalni savjet treba da vodi računa o teritorijalnoj zastupljenosti svih krajeva Srbije i da svoj rad prilagodi činjenici da danas samo u dvije srpske opštine ne žive pripadnici crnogorske zajednice.

"Protiv smo protežiranja bilo koje opštine. Nacionalni savjet ne može biti otac nacionalnim konvertitima iz redova DS i SPS iz Vrbasa, a očuh cijeloj crnogorskoj zajednici u Srbiji. Prvi Nacionalni savjet Crnogoraca nosiće breme velike odgovornosti za sudbinu crnogorske zajednice u Srbiji. Savremen život, modernizam i komformizam, visoke tehnologije i vrijeme ubrzanih integrativnih procesa i opšte globalizacije su opasnost za identitete brojčano malih naroda. Narodi koji su vjekovima čuvali svoju kulturu, običaje i tradiciju, mogu ih izgubiti za vrijeme jedne ili dvije generacije", navodi se u saopštenju.

Kako navode u saopštenju Nacionalni savjet ima istorijsku šansu da zaustavi asimilaciju kojom je izložena naša zajednica i budućim generacijama ostavi temeljne postulate očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta.

Članovi savjeta sa liste "Krstaša" koji će, kako navode, principijelno boriti za očuvanje nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta Crnogoraca u Srbiji su Aleksandra Vučinić, Dušan Žugić, Miloš Paović, Nikola Muhadinović, Dragan Martinović, Jovana Joksimović i Veselin Mitrović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније