Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

27. 10. 2014. 13:25 >> 13:25
3

CKM ČESTITAO

Sad će lakše čuvati tradiciju Crnogoraca

Crnogorska kulturna mreža (CKM) četitala je listi na čijem je čelu Ratko Šoć, a koju čini četrnaest udruženja Crnogoraca iz Vojvodine, to što će činiti većinu u budućem sazivu Nacionalnih savjeta.


"I pored otežanih uslova u kojima su radili ova udruženja su predanim radom uspjela da ispune sve zakonom predviđene aktivnosti i urade istorijski važan posao za crnogorsku zajednicu. Do sada je, prvenstveno zahvaljujući marginalizaciji Crnogoraca od strane prethodnih političkih struktura koje su upravljale Srbijom, praktično bilo nemoguće formirati Savjet. Formiranjem Savjeta nestaće sa javne scene lažni prvoborac za očuvanje crnogorskog identiteta u Srbiji, koji je do sada, svojim djelovanjem kroz političku partiju i udruženje, nanio mnogo štete crnogorskoj zajednici u Srbiji", saopšteno je iz CKM-a.

Ističu da će formiranjem Crnogorskog nacionalnog savjeta crnogorska zajednica, pomoću sredstava koja im po zakonu pripadaju, lakše uspjeti da kroz razne kulturne aktivnosti očuva crnogorsku kulturu, tradiciju i običaje.

"Nadamo se da će Savjet svojim aktivnostima uspjeti da edukuje što veći broj mladih da njeguju crnogorski identitet, jer su mladi jedini njegovi čuvari u vremenima koja su pred nama. Ukoliko bude postojala spremnost Ministarstva turizma i održivog razvoja, preko Crnogorskog nacionalnog savjeta bi se mogla odraditi kvalitetna promocija turističke ponude Crne Gore za tržište Srbije koje je najdragocijenije tržište za našu državu", saopštio je CKM.

Oni se nadaju da će crnogorska zajednica u pregovorima Savjeta sa Vladom Crne Gore uspjeti da riješi gorući problem za sve Crnogorce koji žive u Srbiji, a koji se odnosi na dobijanje crnogorskog državljanstva.

"Naša očekivanja su da će budući članova Savjeta uspjeti da iskoriste dobre odnose vlada Crne Gore i Srbije i na taj način lakše realizuju razvojne projekte koji mogu povećati kvalitet života mještana Lovćenca, Znajeva, Sivca i drugih mjesta đe žive Crnogorci", navode iz CKM-a.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније