Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

12. 10. 2014. 15:07 >> 15:14
5

UDRUŽENJE "KRSTAŠ"

"DS i SPS bi da biraju crnogorske predstavnike"

Više crnogorskih udruženja tvrdi da postoje pokušaji da se formira Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji, u kojem neće biti zastupljeni predstavnici autentičnih crnogorskih udruženja. Navode i da su se za prevlast i uticaj u Nacionalnom savjetu Crnogoraca uključile i državne partije u Srbiji - konkretno Demokratska stranka i SPS. Kažu i da su razočarani ponašanjem Mirka Zečevića, saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu.

U Novom Sadu je juče održan sastanak jednog broja crnogorskih udruženja koja su delegirali svoje predstavnike za osnivačku skupštinu Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

Na sastanku su prisustvovali: Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš", Crnogorski kulturni centar Beograda, Crnogorska kulturno prosvjetna društva „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i „Montenegrina“ iz Subotice i Zajednica Crnogoraca Prokuplja.

"Sva udruženja imaju identičan stav po pitanju službene upotrebe crnogorskog jezika u sredinama gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi, kao i o ostalim identitetskim pitanjima crnogorske zajednice u Srbiji", navodi se u saopštenju koje potpisuju ova udrženja.

Oni su zadovoljni postignutim rezultatom, ali i zabrinutost zbog opšte situacije uoči izbora Nacinalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji. 

Objašnjavaju da je zakonom propisano da je za osnivačku skupštinu crnogorskog nacionalnog savjeta dovoljno prisustvo 45 delegata koji su podržani sa po 45 potpisa podrške pripadnika zajednice upisanih u poseban birački spisak. 

"Shodno tome naša udruženja su i kandidovali uvažene članove crnogorske zajednice, njih 21, vodeći računa i o teritorijalnoj zastupljenosti svih krajeva Srbije, od krajneg sjevera (Subotica) pa do krajnjeg juga (Vranje)", pojašnjavaju u saopštenju.

Međutim, umjesto da na osnivačkoj skupštini sve crnogorske organizacije u Srbiji budu realno zastupljene i broj delegata bude između 45 i 50, kažu da je "neko smislio pakleni plan da osvoji apsolutnu većinu".

"Pri tom ne birajući sredstva i način kako da kandiduje svoje delegate, pa se broj delegata zaustavio na 98", navode u saopštenju.

Kažu da je posebno bilo dinamično posljednjeg dana za kandidovanje kada su u resorno ministarstvo pristizale aplikacije elektora podržane od građana iz onih sredina u kojima ili nema pripadnika crnogorske zajednice ili ima u veoma malom broju.

"Jasno je da ima istine u onome o čemu se javno govori, da su se za prevlast i uticaj u Nacionalnom savjetu Crnogoraca uključile i državne partije, u našem slučaju konkretno Demokratska stranka i SPS“, navodi se u saopštenju crnogorskih udruženja.

Kažu da su navedena udruženja su razočarana ponašanjem Mirka Zečevića, saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu iz reda lokalnog stanovništva.

"On se zajedno sa predstavnicima pojedinih udruženja iz Vrbasa, smatra koordinatorom cijelog tog projekta. Udruženja iz Vrbasa su inače veoma glasna kada su u pitanju benefiti (sjedište konzulata, sjedište Nacionalnog savjeta sa četvorogodišnjim fondom od više 1,2 miliona eura) ali i ćutljiva kada su u pitanju prava crnogorske zajednice u njihovom gradu. Oglasili su se samo jednom, kada su u pisanoj formi zahtijevali od bivšeg predsjednika opštine Milana Stanimirovića (DS) tražeći da se crnogorski jezik NE uvede kao službeni jezik u toj opštini", navode u crnogorskim udrženjima.

Kažu da broj, sastav i odluka o 98 delegata za Osnivačku skupštinu ne reflektuje realno stanje u crnogorskoj zajednici u Srbiji.

"Već predstavlja pokušaj formiranja Nacionalnog savjeta u kojem neće biti zastupljeni predstavnici autentičnih crnogorskih udruženja. Izrašavamo zadovoljstvo što su 3 nezavisna delegata prepoznala takvo stanje i pristupila našoj izbornoj listi i pozivamo ostale slobodne delegate i nacionalno odgovorna udruženja na razgovor o zajedničkom nastupu u interesu crnogorske zajednice u Srbiji", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније