Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

29. 07. 2014. 10:26   >>  10:26

PEROVIĆ PORUČIO

Promijeniti odluku o konzulatu

Nakon što su brojna udruženja Crnogoraca u Srbiji poručila da su razočarani odlukom Vlade da konzulat Crne Gore otvori u Sremskim Karlovcima, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Milenko Perović kaže, da je takva odluka i njega neprijatno iznenadila.

 

Perović navodi da nema validne argumentacije koja bi mogla obrazložiti zašto se konzulat Crne Gore u Srbiji otvara u varošici nadomak Novog Sada, koja, kako tvrdi, nema apsolutno nikakvo, ni faktičko ni simboličko značenje za crnogorsku dijasporu.

„Bio sam prvi koji je zagovarao ideju da taj konzulat bude u Srednjoj Bačkoj, gdje je najveća koncentracija Crnogoraca, u opštinama Vrbas, Mali Iđoš, Kula, a moja sekundardna ideja je bila da to bude Novi Sad. Na kraju krajeva odjek kritika i razočaranja u crnogorskoj dijaspori pokazuje do koje mjere je ideja o Sremskim Karlovcima kao sjedištu konzulata nevalidna. Nijedan relevantni ni ugledni Crnogorac u Srbiji nije pozdravio tu ideju“, rekao je Perović Anteni M.

Akcentuje da, bez obzira u kojoj je fazi, takvu odluku treba promijeniti:

„Ukoliko se bude insistiralo na ovoj odluci onda će to biti samo znak da Ministarstvo vanjskih poslova i dalje nema namjeru da sluša crnogorsku dijasporu u Srbiji koja najbolje zna šta su njene potrebe. Ako ministarstvo ima namjeru da donosi takve odluke vođeno nekim potpuno iracionalnim , da ne kažemo, gotovo bizarnim razlozima onda to nema nikakvog smisla. Takav konzulat nikome u Srbiji nije potreban“, kategoričan je Perović.

Ministarstvo vanjskih poslova, podsjetimo, juče je saopštilo da je razlog smještaja konzulata u Sremskim Karlovcima uslovljen potrebom crnogorske zajednice da se što prije otvori konzulat, ali i nastojanjem Vlade da se, u skladu sa finansijskim kapacitetima, u najkraćem roku odgovori na taj zahtjev.

Iz tog resora su rekli da ne isključuju mogućnost da se konzulat, kada se za to stvore uslovi, preseli u Vrbas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније