Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

26. 01. 2014. 12:21   >>  12:21 13

MANJINSKA PRAVA

Crnogorski jezik - problem Vrbasa

Da li su odbornici Skupštine opštine Vrbas pogazili pravo vrbaskih Crnogoraca na upotrebu jezika koje im garantuje Ustav ili je uvođenje crnogorskog u službenu upotrebu stvar političke volje, još je predmet polemike.

 

Na posljednjoj sjednici odbornici su skoro jednoglasno odbili predlog da se vrbaskim Crnogorcima omogući službena upotreba jezika. Iz Udruženja Crnogoraca u Srbiji „Krstaš“ najavljuju da će o pitanju da li su manjinska prava stvar političke volje potražiti odgovor od Ustavnog suda Srbije. 

Lubomir Perović, v.d. predsjednik UCS „Krstaš“ u Lovćencu, kaže da je ovo pitanje tek poslije preporuke pokrajinskog ombudsmana stiglo pred vrbaske odbornike, ali da ga rezultati glasanja nijesu iznenadili.

"U ovoj državi je očigledno moguće sve, pa i to da se s dva prsta ruše građanska prava. Uvjeren sam, ipak, da ovo nije konačno. Neizbježni su međudržavni sporazumi Srbije i Crne Gore, koji će staviti tačku na ove zavrzlame, a do tada ćemo se obratiti Ustavnom sudu Srbije", ističe Perović.

Marjana Maraš (SPS), predsjednica SO Vrbas, podsjeća da su se lokalna crnogorska udruženja složno izjasnila protiv uvođenja crnogorskog jezika, kao i da se svega 200 od 7.535 vrbaskih Crnogoraca izjasnilo da im je crnogorski jezik maternji.

"Van pameti je da odbornici lokalne skupštine daju sebi pravo da odlučuju da li neka manjina ima ustavno pravo ili ne i da se pozivaju na to koliko pripadnika neke manjine govori maternji jezik", smatra Todor Marković, potpredsjednik vrbaskog PUPS-a.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније