Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

26. 12. 2013. 08:31 >> 10:10

AMBASADOR U PRIŠTINI

Ustavni status Crnogoraca neupitan

Izmjene kosovskog ustava moglo bi da započne već u drugoj polovini januara, to će biti jedinstvena prilika da se u istom reformskom paketu nađe i razrješenje problema vezanih za ustavni položaj etničkih Crnogoraca, kazao je u razgovoru za Pobjedu otpravnik poslova u Prištini Radovan Miljanić.

Vlada Crne Gore je na dužnost otpravnika poslova u Prištini imenovala Radovana Miljanića, koji je 29. jula i zvanično predao akreditive Enveru Hodžaju, ministru inostranih poslova Republike.

"Izuzetno visok nivo poštovanja ne uživamo samo od kosovskih zvaničnika i ovdašnjih institucija, nego svakodnevno i u svim prilikama od običnih građana i, da vam pravo kažem, povremeno se i sam začudim tako intenzivnoj susretljivosti i očiglednoj želji da nam se svi nađu pri ruci“, kazao je za Pobjedu Miljanić.

Prema njegovim riječima još od prvih dana funkcionisanja, počeli su da mu se obraćaju sunarodnici koji žive na Kosovu, i to u mnogo većem broju nego što se očekivalo.

"Može li se takva činjenica upoređivati sa medijskim i drugim špekulativnim pretpostavkama koliko je ovdje, zapravo, Crnogoraca nije lako reći, ali je sigurno: bez naknadnog, po mom uvjerenju neophodnog, vanrednog popisa stanovništva Kosova ne samo da tačno nećemo znati broj Crnogoraca, nego ni većine ostalih građana, pripadnika nacionalnih manjina, pa ni dominantne etničke zajednice Srba", istakao je on.

Po uvjerenju Miljanića, otvaranje izmjena Ustava moglo bi da započne već u drugoj polovini januara.

Briselski sporazum, predviđa on, neminovno će izazvati što urgentniju potrebu promjene nekih od važnih ustavnih odredbi, a to će biti jedinstvena prilika da se u istom reformskom paketu nađe i razrješenje problema vezanih za ustavni položaj etničkih Crnogoraca.

"Poslije toga mnoge stvari bi se učinile lakšim, a mnogi problemi rješivijim, tim prije i tim više što bi i crnogorska manjina prečicama takozvane pozitivne diskriminacije, legalno i legitimno, bila u prilici da participira i u parlamentarnoj i u izvršnoj vlasti na svim nivoima. Jednako kao i ostali, ali uz dodatnu "olakšavajuću" okolnost da je njihova matična država pokazala, osim institucionalne odvažnosti prilikom zvaničnog državnog priznanja, i poseban senzibilitet kada je bezuslovno i široko otvorila sva vrata albanskim i izbjeglicama drugih nacionalnosti sa Kosova, krajem devedesetih", kazao je Miljanić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније