Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

02. 12. 2013. 21:13   >>  21:13 1

SKOPLJE

Mjesec dana „Makedonija o Njegošu“

U organizaciji Makedonske akademije nauka i umjetnosti, Makedonske kinoteke i Zajednice Crnogoraca u Makedoniji, održano je završno veče jednomjesečne manifestacije „Makedonija o Njegošu“.

Na završnoj večeri manifestacije, održanoj u Kinoteci u Skoplju, bili su izloženi posteri svih osam dosadašnjih naslovnih stranica prevoda Gorskoga Vijenca sa crnogorskog na makedonski jezik.

Drugi dio manifestacije otvorila je direktorica Makedonske Kinoteke Mimi Gjorgoska – Ilievska, koja je posebno istakla važnost ovih manifestacija za afirmaciju kultura Makedonaca i Crnogoraca.

Promocijom fototipskog izdanja prvog prevoda sa crnogorskog na makedonski jezik akademika Blaža Koneskog iz 1947. godine u izdanju MANU, a u povodu obilježavanja 200-godišnjice rođenja Njegoša, prisutnima se obratila akademik Katica Ćulavkova koja je ujedno i autor predgovora za ovo izdanje.

U nastavku je promotivno prikazan dokumentarni film „Noć skuplja dva vijeka“, režisera Branka Baletića, sa makedonskim prevodom.

Prisutnima se obratio i predsjednik Zajednice Crnogoraca Makedonije Miroljub Orlandić, iskazujući posebnu zahvalnost MANU, Makedonskoj Kinoteci, Filološkom fakultetu u Skoplju, Osnovnoj školi Njegoš, kao i crnogorskoj Kinoteci, Institutu za crnogorski jezik i književnost i posebno Slaviši Šćekiću, koji je prikazani film preveo sa crnogorskog na makedonski jezik i pozajmio svoj glas, pokazujući kako jedan od građana Crne Gore odlično govori makedonski jezik.

Zajednica Crnogoraca, kako se navodi u informaciji dostavljenoj našem portalu, duguje zahvalnost i firmama i pojedincima koji su podržali ovu manifestaciju, a prije svega MANU koja je svim prisutnima poklonila po jedan primjerak knjige koja je promovisana, kao i vinariji Tikveš, hotelu Kanet, Konica Minolti i Semoku.

Svi volonteri i profesionalci koji su doprinjeli realizaciji ove manifestacije dobili su bocu vina koju je za ovu priliku izdala ZCGM i vinarija Tikveš i to tipa Vranac special selection, pod imenom „Noć skuplja vijeka“, sa originalnim crtežom Njegoševog lika, rad crnogorskog slikara Nebojše Kavarića.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније