Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

01. 11. 2013. 19:38 >> 19:38

PROMOCIJA U PRIŠTINI

Zbirka "Izgubljeni ključ" na crnogorskom

Udruženje Crnogoraca Kosova održalo je promociju zbirke pjesama “Izgubljeni ključ” pokojnog Ali Podrimje na crnogorskom jeziku u Crnogorskoj kući u centru Prištine.

O knjizi je govorio profesor dr Agim Vinca, Ibrahim Kadriu, Škelzen Riza, dok je promiciji prisustvovala i porodica pokojnog Ali Podrimje, kao i veliki broj pisaca, umjetnika, akademika među kojima i počasni član akademik Redžep Ferri.

Promociji je prisustvovao i Otpravnik poslova ambasade Crne Gore na Kosovu, Radovan Miljanić. "Ova knjiga predstavlja zajedničko blago. Njegova poezija što je rijetkost u sudaru sa sudbinom i neobičnošću nije uzmicala. Naprotiv! Znala je da im doskoči, a to je snaga i moć samo pravog umjetnika i pjesnika. Da je napisao samo "Ljum Ljumi" veliki je pjesnik", kazao je Miljanić.

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić kazao je da su Crnogorci kao i Udruženje ponosni  što je zbirka pjesama počasnog člana Ali Podrimje dokazanog prijatelja Crne Gore i Crnogorskog naroda “Izgubljeni ključ” čitati na crnogorskom jeziku ne samo na Kosovu i Crnoj Gori već i u Srbiji.

"Time dokazujemo da uz pomoć tako velikih ljudi, pjesnika,humanista, kao što je bio Ali Podrimja naše Udruženje Crnogoraca Kosova postaje most spajanja ne samo između Kosova i Crne Gore već postaje most spajanja između Kosova i ostalih susjeda i zemalja u regionu", kazao je Vujičić.

Ali Podrimja bio je veliki prijatelj Crne Gore i Crnogoraca i bio je veliki borac za prava crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.
Smatra se najplodnijim Albanskim pjesnikom, a objavio je tridesetak knjiga poezije i eseja.

Najpoznatiji su: "Kocka", "Ljum Ljumi", "Srećni kraj"… Njegova djela prevedena su na mnoge svetske jezike. Umro je u Francuskoj 2012. godine.

Zbirku pjesama “Izgubljeni ključ” pokojnog Ali Podrimje preveo je Ćazim Muja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније