Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Izvor: Vikend novine ]

28. 11. 2020. 08:08   >>  08:08 19

ODLUKOM VLADE

Crnogorskom vijeću u Srbiji iz budžeta 80.000€

Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da sa tekuće budžetske rezerve prenese 80.000 eura Upravi za dijasporu, a za potrebe Crnogorskog vijeća u Srbiji, navedeno je u informaciji koja je objavljena juče, prenose Vikend novine.

 

U informaciji se naglašava da je Crnogorska zajednica najviše podložna pritiscima u Srbiji, koje prate konstantni medijski napadi, a čiji je cilj usmjeren na promjenu nacionalne svijesti unutar crnogorske manjine.

“Intenzitet ovog procesa je evidentan kako se približava datum održavanja popisa stanovništva, planiranog za 2021. godinu. Od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine status crnogorske zajednice u Srbiji se dodatno pogoršao, jer zadugo pripadnici crnogorske nacionalne manjine svoja kolektivna ljudska i manjinska prava zagaratovana Ustavom Srbije i međunarodnim dokumentima nijesu mogli ostvarivati na pravno valjan način”, saopšteno je iz Vlade.

Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, te posebnom biračkom spisku za nacionalne manjine u Srbiji usvojen je već davne 2002. godine, a status crnogorske nacionalne manjine Crnogorcima je priznat tek 2014. godine, kada je formiran Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine.

“To je tijelo koje je trebalo da okuplja i reprezentuje Crnogorce u Srbiji, no njegov rad zadnjih pola decenije prati kompromitacija, što dodatno narušava ugled naše zajednice u Srbiji. U takvim okolnostima, crnogorski orijentisane iseljeničke organizacije i istaknuti pojedinci započeli su aktivnosti na konsolidaciji crnogorske zajednice u Srbiji, čiji je cilj objedinjavanje i institucionalna artikulacija interesa crnogorske nacionalne manjine. U tom kontekstu, fomirano je, kao supstitut postojećem Nacionalnom savjetu, Crnogorsko vijeće, kao krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji”, napominje se u saopštenju.

Kako se pojašnjava, Crnogorsko vijeće se 11.11.2020. godine obratilo Upravi za dijasporu zahtjevom za materijalnu pomoć u kojem su sadržani konkretni operativni ciljevi za zaustavljanje negativnih posljedica, a tiču se asimilacije dijela crnogorskih iseljenika.

“Imajući u vidu dostavljene programske aktivnosti ove organizacije, naročito one u pretpopisnoj kampanji, ocijenjeno je da dostavljeni zahtjev Crnogorskog vijeća odgovara objektivnim potrebama crnogorske zajednice u Srbiji”, zaključuje se u saopštenju Vlade.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније