Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila B.B. ]

02. 08. 2020. 13:35 >> 13:37
8

CRNOGORSKA PARTIJA

Poruke Srbije crnogorskoj zajednici uoči popisa zabrinjavajuće

U predvečerje popisa stanovništva poruke koje država Srbija šalje crnogorskoj zajednici, preko ponašanja opština u kojima je najviše zastupljena, nijesu ohrabrujuće i u najmanju ruku su zabrinjavajuće, ističu u Crnogorskoj partiji.

Prema rezultatima popisa iz 2011. godine crnogorska zajednica je procentualno najviše prisutna u vojvođanskim opštinama Vrbas (17,5%) i Mali Iđoš (16,3%) i to su jedine opštine u Srbiji u kojima ih ima više od 15 odsto od ukupnog broja stanovnika.

"Opština Vrbas već 10 godina ignoriše Ustav, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i zahtjeve crnogorske zajednice, i uporno izbjegava imperativnu zakonsku obavezu da u službenu upotrebu na svojoj teritoriji pored srpskog, mađarskog i rusinskog uvede i crnogorski jezik i pismo, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. U opštini Mali Iđoš lokalna vlast je u proteklih godinu dana naglo promijenila odnos prema crnogorskoj zajednici, pa je tako u 2020. godini ukinula sufinansiranje jedinog crnogorskog kulturno prosvjetnog društva koje je svoje aktivnosti bazirala na radu sa djecom školskog uzrasta u cilju očuvanja i prezentovanja crnogorske kulture. Na taj način ugrožen je i opstanak jedinog Crnogorskog kulturnog centra kao i funkcionisanje jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji koji se nalaze u Lovćencu", navodi se u saopštenju Crnogorske partije.

U demokratskim društvima, kako dodaju, od države se očekuje da motiviše svoje građane da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj pripadnosti. Na žalost, aktuelni društveno-politički ambijent u Srbiji i odnos njenog političkog establišmenta prema crnogorskim identitetetskim karakteristikama, dovodi crnogorsku zajednicu u nezavidan i zabrinjavajući položaj u očekivanju narednog popisa stanovništva.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније