Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Objavila M.Mi. [ Mina ]

27. 05. 2020. 21:20   >>  21:16

RAZVILI ZASTAVU NA VRH GOLICE

Dijaspora u Sloveniji slavila Dan nezavisnosti CG

Savez crnogorskih društava Slovenije, čiji su članovi udruženja „Crna Gora“ i „Montenegro“ iz Ljubljane, svečano je proslavio 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore, kazali su iz Uprave za dijasporu.

Navodi se da je svečana proslava državnog praznika Crne Gore, kojoj su prisustvovali predstavnici udruženja crnogorske dijaspore u Sloveniji, održana na Dan nezavisnosti u prostorijama udruženja u Ljubljani.

Predsjednik Saveza crnogorskih društava Slovenije Veselin Lakić podsjetio je na istorijske događaje vezane za taj značajan datum.

Predsjednik Crnogorskog društva (CD) „Montenegro“ Nenad Martinović je predstavnicima dijaspore pročitao obraćanje ambasadora Crne Gore u Sloveniji, Vujice Lazovića, sa čestitkama povodom praznika.

Iz Uprave za dijasporu su kazali da je svečanost nastavljena posjetom spomeniku Petru Drugom Petroviću Njegošu u Njegoševom parku u Ljubljani, odakle su predstavnici crnogorske dijaspore u Sloveniji poslali jedinstvenu poruku – „Neka je vječna Crna Gora“.

Navodi se da su svečanom obilježavanju Dana nezavisnosti prisustvovali član Savjeta dijaspore, predstavnici CD „Duklja“, AD „Luča“, Društva crnogorsko–slovenačkog prijateljstva iz Ljubljane, CPKD „Morača“ i Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“ iz Kranja, kao i članovi CD „Crna Gora“ i „Montenegro“.

Iz Uprave su kazali i da je kulturno – sportsko društvo „Montenegro – Bihor“ iz Jesenica, u subotu, u čast Dana nezavisnosti Crne Gore, organizovalo izlet na planinski vijenac Karavanke, na vrh Golice visok 1.836 metara.

„Crnogorsku zastavu su tog dana na vrh Golice razvili predsjednik Kulturno-sportskog društva „Montenegro“ Šeki Agović, koji je bio i inicijator ovog događaja, Lakić i Martinović“, kaže se u saopštenju.

Zastavu su, kako se navodi, razvili i predsjednik Društva crnogorsko slovenačkog prijateljstva Velimir Bijelić i članovi KŠD „Montenegro – Bihor“ Neima Ajdarpašić Agović, Hakija Alibašić, Sefadin – Seka Adrović i Mehdija Šabotić.

Dodaje se da su predstavnici udruženja crnogorske dijaspore iz Slovenije tim gestom još jednom pokazali ljubav prema matici i potvrdili da dijasporu i Crnu Goru vežu neraskidive niti zasnovane na čuvanju tradicije, kulture i istorije Crne Gore.

„Dva dana ranije, 21. maja, na Dan nezavisnosti, Agović, koji je i alpinista, popeo se na jedan od najvećih vrhova Juliskih Alpa, Stenar, na 2.501 metar nadmorske visine, gdje je razvio crnogorsku zastavu“, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније