Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

30. 11. 2019. 20:27   >>  20:26 4

CRNOGORCI U BELGIJI

Slavili sve ono što Crna Gora predstavlja

Udruženje belgijsko–crnogorskog prijateljstva obilježilo je četiri godije postojanja. Na svečanosti u Briselu naglašeno je da Udruženje naše dijaspore u Belgiji slavi sve ono što Crna Gora predstavlja, njenu multietničnost i raznolikost. Povodom proslave upriličena je i izložba najvećih crnogorskoh slikara, a potom i "muzička šetnja" kroz Crnu Goru.

Udruženje crnogorsko belgijskog prijateljstva "Montenegro" tokom četiri godine postojanja zauzelo je zavidno mjesto na mapi iseljeničkih društava, a u umjetnosti i kulturi pronašlo zlatnu nit svojih aktivnosti. Poručeno je to u Galeriji RasArt na briselskom trgu Madu koja je, udostila veliki broj naših iseljenika iz Belgije, Luksemburga, Holandije. Predsjednik udruženja, Goran Vratnica ocijenio je da se osnivanje udruženja temelji na najplemenitijem od svih osnova, ljudskoj saradnji i razmjeni među narodima i pojedinicma, bez obzira na jezik, religiju ili filozofiju.

"Stvaranje udruženja prijateljstva male mediteranske zemlje i države čiji glavni grad centar Evrope predstavlja pravi izazov, večeras smo se pkupili ne samo da bismo obilježili ovaj posebni dan, već proslavili sve ono što Crna Gora predstavlja, mi smo multietnička nacija velike raznolikosti, nacija koja prihvata sve raznolikosti, kao i naša kraljevnina Belgija. Većeras smo takođe ovdje da slavimo bliske veze Crne Gore i Belgije, belgijsko-crnogorsko prijateljstvo nastavlja da se razvija sa zeljom trajanja do beskraja", kazao je Vratnica.

Na izložbi u upriličenoj u čast godišnjce našla su se djela velikih cnrogorskih slikara, Dada Đurića, Petra Lubarde, Nikole Govodenovica, Slovniča, Muratovića, Reberovića, Raduloviča i još mnogih, jer umjetnost, kako je poručeno, na najbolji način sublimiše evropski duh. Otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Briselu, Predrag Stamatović naglasio je da ovakva udruženja mogu računati na pomoć svoje matične zemlje, te da kulturno bogatstvo Crne Gore pokazuje da ne psotoje velike i male nacije.

Predrag Stamatović, otpravnik poslova amb.Crne Gore u Belgiji

"Ovakvu plejadu umjetnika iznjedrila je velika Crna Gora, mi se s njima ponosimo, a oni su našu domovinu zlatnim slovima upisali ukulturnu baštinu Evrope. Ministarstvo vanjskih poslova i ambasada Crne Gore u Briselu će nastojati da ovakvih i sličnih događaja bude što više u narednom periodu, želim da dvečeras uživate i da se za tenutak u mislima makar preselite u Crnu Goru.

"Slavimo u Briselu našu državu Crnu Goru koja nam je bila, bistra istovremeno i tajanstvena. Istorija Crne Gore, njena geografija, ejzaži, boje, najdivnije plavo more, kamenje pod njom, nebo nad njom, gorštaci, ne čudi da je istovremeno zemlja velikih slikara", kazao ej Vratnica.

Pored uživanja u platnima najvećih crnogorskih mjetnika, upriličena je i muzička šetnja Crnom Gorom. Lea Vratnica, u pratnji pijaniste Aldina Alkovića i gitariste Rada Amanovića evocirala je uspomene na udaljenu, ali nikad zaboravljenu zemlju, jer, kako se čulo na svečanosti - Mutika ruši zidove, razlike i povezuje svjetove i ljude.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније