Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

Mina [ Objavio: O.Z. ]

21. 11. 2019. 21:48   >>  21:44

KAŠĆELAN U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Saradnja važna za snaženje nacionalnog identiteta

Građenje čvrstih veza crnogorske dijaspore i Prijestonice i povezivanje privrednika i stvaralaca u oblasti kulture, nauke i obrazovanja važni su u procesu snaženja nacionalnog identiteta, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Cetinja Aleksandra Kašćelana sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Kašćelan je, na sastanku u Skoplju, istakao dobre odnose između Crne Gore i Sjeverne Makedonije, što je, smatra on, solidna osnova za unapređenje saradnje u svim sektorima od zajedničkog interesa, a prvenstveno u oblastima ekonomije i kulture.

“Građenje čvrstih i održivih veza između crnogorske dijaspore i Prijestonice, povezivanje privrednika i stvaralaca u oblasti kulture, nauke i obrazovanja važni su u procesu snaženja i očuvanja nacionalnog identiteta među iseljenicima, ali i u matičnoj državi koja je u procesu evropskih integracija”, ocijenjeno je na sastanku sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji.

Kašćelan je pozdravio aktivnosti Crnogorske zajednice, navodeći da ga raduje što se građani koji vode porijeklo iz Crne Gore organizuju u klubove i udruženja i na različite načine
doprinose radu Zajednice.

On je kazao da su uz podršku Ambasade Crne Gore u Skoplju, ali i zalaganje Crnogorske zajednice, inicirani pregovori o bratimljenju Cetinja i Bitolja, kao dva grada koji imaju nemjerljiv istorijski, politički, društveni i kulturni doprinos u razvoju Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Crnogorske zajednice Boris Popivoda zahvalio je Kašćelanu na posjeti i poželio mu uspjeh na profesionalnom i ličnom planu.

On je ocijenio da bi trebalo sačuvati izvornost Cetinja, a u tom smislu gradnja hotela Lokanda na mjestu gdje se nekada nalazio dalo bi dodatnu vrijednost istorijskom jezgru grada i zaokružili ga kao cjelinu.

Prema popisu organizovanom 2002. godine, u Sjevernoj Makedoniji živi oko dvije hiljade Crnogoraca, a najviše ih je u Skoplju i Ohridu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније